Loading...
Ukas penn

Ukas penn – Monteverde One Touch Engage

Jeg fikk en pakke fra Yafa (eierne av blant andre Conklin og Monteverde) før jul gjennom ambassadørprogrammet deres, og en av pennene i pakken var en Monteverde One Touch Engage. Det er ikke så veldig vanlig å finne kulepenner som kan fylles med fyllepennblekk, men Engage er en slik penn.

Dette er en demonstrasjons-utgave av pennen, så den består av en lang gjennomsiktig plasthylse, med en grepseksjon og klikkmekanisme i metall. Resultatet av dette er at pennen er forholdsvis tung i endene, men lett på midten. Det er lett å anta at denne likevekten sørger for en god balanse i pennen, men det er dessverre ikke helt tilfellet.

Monteverde One Touch Engage rommer en standard internasjonal omformer, eller evt. en lang standard internasjonal patron. Slikt tar plass. Når man også må ha plass til mekanismen for å kunne klikke spissen inn og ut av pennen, i tillegg til plassen selve spissen og blekklederen tar, blir dette en ganske lang penn. Resultatet er at den framstår som uproposjonalt lang, og på grunn av metalldelene bakerst på pennen blir den dermed litt baktung, selv om den på sett og vis har en motvekt i grepseksjonen.

Vi er vant til at kulepenner og rollerballer ofte er litt mindre i størrelse enn fyllepenner, og dermed føles denne ganske voldsom i sammenligning. Den er lengre enn noen av fyllepennene mine, og med en vekt på 31 gram er den i og for seg heller ikke noen lettvekter, i hvert fall ikke til kulepenn å være, og med en kropp som for det meste består av plast. Samtidig er den gjerrig på blekket, og skriver ganske tynt, så man hadde ikke strengt tatt trengt en såpass stor omformer i den. Pennen kunne vært forbedret et par hakk ved å rett og slett være kortere.

Utformingen rundt spissen er heller ikke helt uproblematisk. I stedet for å ha en lang og gradvis innsnevring ned til spissen, slik de fleste andre kulepenner og rollerballer har, er denne ganske tykk hele veien ned, før den får et markant trinn ned til selve spissen. Dette fører til at grepet på pennen sperrer noe av sikten når man skriver, slik at man ikke alltid ser spissen like godt. Dette, kombinert med lengden og balansen i pennen, gjør at den rett og slett føles litt klumsete å skrive med.

På Monteverde Engage (til venstre) kan det være vanskelig å se spissen godt når man skriver. På andre kulepenner, som Pelikan K800-pennen til høyre her, er kroppen utformet slik at den blir mer gradvis tynnere ned mot spissen, og da er det lettere å se den delen som skal være i kontakt med papiret.

Denne opplevelsen av pennen hadde kanskje vært noe mildere om den hadde lagt igjen en tykk og fyldig strek på papiret, men streken er heller ganske tynn, og står sånn sett ikke helt i stil med selve pennen. Når det er sagt, legger den igjen en veldig fin og konsistent strek, og spissen glir glatt og jevnt over papiret. Man kan skrive med et overraskende lett trykk, og likevel få en fin strek, så på rene skriveegenskaper er nok dette en av de bedre kulepennene jeg har. Man kan skrive like avslappet med den som med en fyllepenn, og det kan man ikke si om så veldig mange kulepenner/rollerballer.

Selv om jeg for det meste velger en fyllepenn når jeg skal skrive, er det enkelte situasjoner hvor man bare må innse at en kulepenn fungerer bedre, eller rett og slett er mer praktisk. Da er det ganske kjekt å ha en penn man kan fylle med favorittblekkene sine, i stedet for å måtte forholde seg til det noe begrensede utvalget av blekkfarger til vanlige kulepenner. Erfaringsmessig kan denne pennen ligge ubrukt ganske lenge uten å tørke inn, og den er lett og rask å vaske, to faktorer som er soleklare pluss her.

Monteverden ruver godt i terrenget sammen med andre kulepenner/rollerballer. Fra venstre: Monteverde One Touch Engage, Caran d’Ache 849, Lamy 2000 multipenn, Pelikan K800 Stone Garden, Retro 51 Tornado Buzz, Montblanc Writer’s Edition Dumas.

Alt i alt er det mange fordeler med Monteverde One Touch Engage: du kan fylle den med det blekket du vil, den har behagelig glid over papiret, du kan skrive med et lett trykk, den legger igjen en ren og fin strek, tørker ikke ut, og er lett å vaske. Klikkmekanismen gjør også at du er klar til å skrive umiddelbart, i stedet for å måtte skru av en hette, for eksempel. Samtidig er den ikke særlig elegant, og føles litt klossete og ubalansert. Minusene med den gjør dessverre at jeg stort sett heller vil ty til en av de andre pennene på bildet over her hvis jeg først skal skrive med kulepenn. Det er litt synd, for konseptet med en kulepenn som kan fylles med fyllepennblekk er absolutt attraktivt, og rent teknisk fungerer det svært godt i denne pennen, men den blir dessverre felt av designet.

Monteverde One Touch Engage kan kjøpes hos blant annet Pen Chalet, hvor den koster $76. Der har de den også i et par andre utgaver, som i hvert fall etter min mening ser litt stiligere ut enn demonstrasjons-utgaven.

Jeg fikk pennen i denne omtalen gratis gjennom Monteverdes/Yafas ambassadørprogram, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive om den.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.