Loading...
Omtaler

Ukas omtale – Faber-Castell Basic/Essentio

I første episode av Fyllepennagentene fortalte jeg at den første fyllepenna jeg kjøpte var en Faber-Castell Basic (senere versjoner av denne penna heter Essentio). Hovedgrunnen til at valget falt på akkurat den penna var rett og slett at det var den eneste fyllepenna de hadde på butikken jeg var på. Jeg brukte den en del til å begynne med, men det var ikke denne penna som gjorde at jeg ble hekta på fyllepenner. Det skjedde først et halvt år senere, da jeg kjøpte en Pilot Falcon. Etter det har jeg ikke brukt Faber-Castellen i det hele tatt. Den har bare ligget der, og jeg har ikke hatt hjerte til å kvitte meg med den, ettersom den var den første fyllepenna mi.

Da vi skulle spille inn den første episoden av Fyllepennagentene blekket jeg opp denne penna igjen, ettersom jeg skulle snakke litt om den. Synes jeg fortsatt den er kjedelig og uinspirerende? Eller har tre år med erfaring fått meg til å skifte mening om den?

Designmessig synes jeg ikke penna er så veldig spennende, men jeg liker hetta. Den er laget i et plastmateriale, og har Faber-Castell-logoen stemplet inn på siden. Selve hetta buler litt ut på midten, og er tynnere i begge endene, hvilket gir den en elegant fasong. Klipsen er også veldig fin, og lett å bøye ut akkurat nok til at du får den rundt skjortekanten, boksiden eller hvor du nå vil feste den. Hetta festes på penna ved å bare dytte den av og på. Det er ingen skruing involvert, og du kan kjapt være klar til å ta notater med denne penna.

Kroppen er laget i børstet metall (du får den i litt forskjellige materialer), og er egentlig ganske kjedelig utformet. Den er bare en sylinder, og følger ikke opp de vakre linjene fra hetta, men det er et veldig rent, funksjonibelt og minimalistisk design. Rett før kroppen treffer hetta går den inn litt, til noe som ved første øyekast ser ut som et lite blekkvindu, men som faktisk er svart plast, og starten på seksjonen. Jeg tror penna hadde sett litt finere ut hvis hetta også dekket denne, og gikk helt bort til metallet, men den lille kanten som oppstår på grunn av det er litt hjelpsom når man skal få hetta av og på, ettersom den sitter ganske godt.

Grepseksjonen er dekket med myk gummi, som gjør penna veldig godt å holde når man skriver, men ettersom kroppen er av metall, og seksjonen i plast/gummi, blir penna ganske baktung. Merk at dette nok vil variere hvis man velger en versjon i et annet materiale. Man kan postere hetta bakpå penna. Dette gjør penna veldig lang, men den oppleves ikke som så veldig mye mer baktung av det, ettersom hetta er veldig lett.

Penna er utstyrt med en veldig god stålsplitt. Splitten er nok det beste med den. Den skriver veldig fint, glir pent og pyntelig over papiret og har jevn og fin blekkflyt. Den er ganske stiv, og gir ikke noe særlig strekvariasjon, men den er pålitelig og god å skrive med, og gjør jobben den er satt til å gjøre på en utmerket måte. Man kan velge mellom fire splitter: EF, F, M og B.

Faber-Castell Essentio er en patron/omformer-penn, og omformeren må kjøpes ved siden av. Den tar standard internasjonale patroner (både korte og lange), men hvis man skal ha en omformer som passer bør man kjøpe Faber-Castell sin.

Prisen varierer mellom £20 og £40 (hos Cult Pens) ut fra hvilket materiale man vil ha den i. Selv betalte jeg kr 500 på en butikk i Trondheim. Jeg vet ikke om jeg synes 500 kr er verdt det for denne penna, men hvis man kjøper den billigste varianten på Cult Pens får man ganske mye penn for pengene.

Hvem passer denne penna for? Vel, hvis du er ute etter en penn å starte fyllepennhobbyen med er jeg ikke helt overbevist over denne. Den er litt kjedelig, rett og slett, og oppleves litt som en forelder som prøver å være kul, uten helt å lykkes. Den har ikke den wow-faktoren som mange andre fyllepenner har, og som jeg litt ubevisst var ute etter da jeg kjøpte min første penn. Hvis man skal ha en penn som virkelig åpner opp øynene for det fantastiske fyllepennuniverset bør man derfor velge en annen penn, f. eks. Lamy Safari, Pilot Metropolitan eller en TWSBI. Men hvis man først og fremst er ute etter en god og praktisk penn til å ta notater med under forelesninger eller møter, og ikke er så interessert i å gjøre penna til en hobby, så er denne et veldig godt alternativ, og fint på høyde med andre penner i samme prisklasse. Av starterpenner er det kun Pilot som kan konkurrere med denne på skriveegenskaper. Jeg synes den har en bedre splitt enn både Lamy Safari og TWSBI Eco.

Har jeg endret mening om den? Ikke egentlig. Jeg liker penner med personlighet og farger, og Faber-Castell Essentio er litt sjelløs og grå, men skriveegenskapene er faktisk bedre enn jeg husker, og var en positiv overraskelse nå da jeg endelig fylte penna på nytt etter at den har ligget ubrukt i to og et halvt år. Den er faktisk en knallbra penn, den er bare ikke riktig for meg.


Print Friendly, PDF & Email
One comment
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.