Loading...
Omtaler

Ukas omtale – Endless notatbok

Hittil har jeg kun omtalt fyllepenner her på bloggen, men for å få en god opplevelse av å skrive med fyllepenn er man også avhengig av å skrive på godt papir. Endless notatbøker kommer med papir fra Tomoe River, og stort bedre enn det blir det ikke når man skal sette splitt mot papir.

Boka kommer i en tøypose som man kan bruke til å beskytte den hvis man ønsker det. Selve boka har stive permer av imitert skinn, og skiller seg umiddelbart ut med den lyseblå strikken og bokmerket. Blåfargen står i fin kontrast til den svarte innbindingen, og gir boka et fresht utseende. Nederst på forsiden er Endless-logoen preget inn i skinnet, og på tilsvarende måte står det “ENDLESS” med store bokstaver på baksiden. Bakerst i boka finner man en lomme, og i den ligger et klistremerke, en liten brosjyre, og et ark med linjer/ruter som kan legges bak arket du skriver på for å brukes som hjelpelinjer.

I brosjyren er det en QR-kode og et ID-nummer. Nummeret er unikt for hver enkelt notatbok, og du kan scanne QR-koden for å registrere boken din på nettsidene til Endless. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor man skal gjøre det, og om det er noen fordeler med å registrere boken (annet enn at man også blir registrert på nyhetsbrevet til Endless), men jeg synes det er litt artig at hver enkelt bok har et unikt nummer.

Boka er i A5-format (21×14 cm), og papiret er veldig tynt. Når den heller ikke har mer enn 160 sider fremstår den derfor som en ganske tynn bok. Dermed er den også lett i vekt, og den ligger helt flatt på bordet når du åpner den, så den er lett å skrive og tegne i. Den fås med enten dot grid eller blanke sider.

Boka lukker seg ikke helt med mindre man bruker strikken.
Det skal ikke egentlig være åpent her… Papiret er litt for dårlig limt på innsiden av bakpermen.

Hvis jeg sammenligner denne boka med andre kjente tilsvarende bøker som Leuchtturm, Moleskine eller Rhodia må jeg si at den ikke virker like solid bygd. Papiret som er limt til omslaget, og som holder baklomma, har løsnet litt fra selve omslaget, og det virker nesten som at det primært er strikken som holder det på plass. Et par av arkene er heller ikke helt i flukt med resten av boka. Permene på min bok har bøyd seg litt utover, slik at den ikke lukker seg helt når den ligger på bordet uten strikken rundt seg, og da har jeg nettopp tatt den i bruk. Papiret er ekstremt fyllepennvennlig, og sånn sett mye bedre enn for eksempel Leuchtturm og Moleskine, men boka i seg selv er ikke av samme kvalitet som de mer kjente merkene.

Papiret er helt fantastisk! Det er Tomoe River-papir, men litt tykkere enn vi vanligvis ser. Dette er 68 gsm, mens de fleste andre bøker og blokker med TR-papir er i 52 gsm. For de som ikke kjenner til Tomoe River fra før: det er supertynt, men veldig godt fyllepennpapir. Det skal utrolig mye til for at blekket går gjennom, og det er heller ikke noe fjæring på papiret. Blekket blir liggende oppå i stedet for å trekke ned i det, hvilket gjør at alle kvalitetene i blekket (sheen, shimmer, shading etc.) kommer veldig godt fram. Samtidig, ettersom blekket blir liggende oppå, tar det lengre tid før det tørker, og enkelte blekk vil man kunne gni litt utover også lenge etter at det har tørket. Selv når jeg smører ordentlig tjukt på med masse blekk fra en våt splitt er det ingen fjæring på dette papiret! Når papiret er såpass tynt, vil man oppleve en del ghosting, hvor man ser det som står på den andre siden av papiret, selv om det ikke har blødd gjennom. Det er likevel ikke fullt så mye ghosting i denne boka, som i mange andre TR-bøker, rett og slett fordi papiret er litt tykkere.

Pilot Iroshizuku Tsutsuji og Sailor Jentle Oku-jama med to forholdsvis tynne splitter.
Sailer Jentle Yama-dori med en våt medium/bred-splitt.
Waterman Inspired Blue med en musikk-splitt.
Pilot Iroshizuku Momiji med en veldig våt medium fleks-splitt.
Organics Studio Walden Pond Blue med pensel.

Prismessig ligger Endless på omtrent samme nivå som Leuchtturm. Papiret er mye bedre for fyllepenner, men kvaliteten på selve boka er altså ikke fullt så bra, så de to elementene veier kanskje opp for hverandre. Endless er definitivt ikke noen dårlig bok, og jeg liker materialet på permene. Skinn-imitasjonen er god å ta på, og har en slags varme i seg som jeg liker veldig godt. Permene er heller ikke kjempestive, så de kan bøyes litt hvis man vil. Jeg synes det er fint at permene er litt fleksible, men det er nok dette som har ført til at boka ikke slås helt igjen når den ligger lukket uten strikken rundt.

Det er litt ghosting med dette papiret, men selv der jeg har brukt en våt pensel har ikke blekket blødd gjennom, og ghostingen er ikke verre enn at man fint kan bruke baksiden av arket også.

Jeg oppfatter denne boka som en perfekt bok til å ha med seg over alt, gjøre alskens notater i, og være en sånn bok som det ikke er så farlig med; en bok som kan kastes litt rundt, og se litt sliten ut etter noen ukers/måneders bruk. Den lyseblå fargen på bokmerket og strikken gir også boka et sprekt utseende, og vekta og størrelsen gjør den lett å ta med seg nær sagt over alt.

Alt i alt liker jeg denne boka godt, selv om den har litt å strekke seg etter i generell byggekvalitet. Papiret blir i hvert fall ikke bedre enn dette så lenge man skriver med fyllepenn.

Jeg kjøpte min bok fra Pen Venture. Pen Chalet har den også (med sin egen logo preget på forsiden), eller man kan kjøpe den direkte fra Endless sine egne nettsider.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.