Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – Penner og blekk akkurat nå – 4. august 2019

Sommeren er på hell, og Fyllepenna.no er tilbake! For å starte høstsemesteret tenkte jeg rett og slett å vise fram hvilke penner jeg har fylt med blekk akkurat nå, samt snakke litt om hvordan jeg bestemmer meg for hvilke penner/blekk jeg skal bruke.

Jeg har en ganske stor pennesamling, og dette er jo i aller høyeste grad et luksusproblem, men det er ikke alltid like lett å bestemme seg for hvilken penn man skal bruke, eller for den saks skyld å begrense antallet penner man har blekk i til en hver tid. Dette gjelder kanskje spesielt når man i tillegg blogger om det, og av og til har behov for å fylle penner i forbindelse med blogginnlegg, selv om man egentlig ikke har planer om å bruke pennen til noe annet. Selv prøver jeg alltid å begrense antallet fylte penner til et sted mellom 7 og 10. Utfordringen da er å bestemme seg for hvilke penner man skal fylle, og ikke minst hvilke blekk man skal fylle dem med. Prosessen med å velge penner og blekk er en av favorittdelene mine med denne hobbyen, spesielt når jeg har vasket alle pennene mine, og ikke har fylt noen av dem. Det føles som en ny begynnelse, og det kan være ganske forfriskende.

Det er mulig jeg overtenker dette for mye, men jeg prøver alltid å gjøre en nøye vurdering av hvilke penner jeg vil bruke de neste ukene. Noen penner liker jeg så godt at jeg alltid vil ha dem blekket (Visconti Homo Sapiens Bronze Age og Montegrappa Extra 1930, f. eks.), mens andre går mer på rundgang. Jeg prøver også alltid å fylle en eller to penner som det er lenge siden sist jeg brukte, og jeg prøver å ha litt variasjon i splittyper.

Når jeg velger blekk prøver jeg å tenke litt på samme måte som med pennene. Har jeg noen fine blekk som det er lenge siden sist jeg brukte? Jeg tenker også over konkret hva jeg skal bruke de forskjellige pennene til, ettersom dette selvfølgelig også har innvirkning på blekkvalget. Jeg vet for eksempel at jeg kommer til å bruke Visconti Homo Sapiens Bronze Age og Pilot Falcon en del på jobb, og da er det greit å ikke fylle disse med alt for skrikende farger.

Jeg har litt for ofte endt opp med penner og blekk som deretter har blitt liggende ubrukt helt til neste pennevaskedag. Grunnene til dette har kanskje vært at jeg rett og slett har bommet på kombinasjonen av blekk og penn, og endt opp med et blekk som ikke flyter godt i den aktuelle pennen. Andre ganger har det kanskje vært fordi jeg ikke har vært flink nok til å tenke gjennom hvilke bruksområder jeg trengte pennene til de neste ukene etter at jeg fylte, og andre ganger har det vært fordi jeg rett og slett har fylt for mange penner, og de jeg har likt minst av dem har dermed ikke blitt brukt.

Dette er jo en av de viktige tingene i livet! En god penn, fylt med et vakkert blekk som oppfører seg godt i akkurat den pennen. Det er alfa og omega, og det kan være utrolig irriterende å prøve å skrive noe med en penn som ikke fungerer med blekket den er fylt med, enten det er fordi blekket har en kjedelig og blass farge, eller fordi blekket rett og slett ikke flyter godt nok. Valgene jeg tar i dag skal jeg leve med de neste ukene, så det er viktig at jeg gjør det jeg kan for å finne de riktige kombinasjonene av penner og blekk.

Her er det jeg endte på denne gangen:

Conklin Mark Twain Crescent Demonstrator Blue/Rose Gold – Sailor Jentle Shigura

Dette er en penn jeg ofte har blekk i, men som det varierer litt hvor mye jeg bruker. Dette skyldes blant annet at den skriver ganske vått. Samtidig er det kanskje den beste moderne flekssplitten jeg har, så jeg liker den veldig godt. Jeg har fylt den med Sailor Jentle Shigura, som er en dyp, mørk og fyldig lilla. Det er også ganske lenge siden jeg brukte dette blekket sist, så det blir artig å gjenoppdage det.

Montegrappa Fortuna Mosaico Barcelona – Sailor Jentle Yama-dori

Denne pennen er det lenge siden sist jeg brukte, så det var på tide å plukke den fram igjen nå. Når det kommer til stålsplitter er det få som skriver så glatt og behagelig som denne, og jeg elsker både fargen og mønsteret på den. Den er fylt med Sailor Jentle Yama-dori, som er et veldig fint blågrønt blekk med en del sheen. Det kan man like!

Montblanc Writer’s Edition Dumas – Montblanc William Shakespeare

Dumas-pennen er en av mine absolutte favoritter. Jeg var likevel litt usikker på om jeg skulle fylle den nå, eller om jeg skulle la den hvile litt, men jeg klarte til slutt ikke å la være. En spesiell penn fortjener et spesielt blekk, så da falt valget på Montblanc Shakespeare, som er et utrolig nydelig blekk, men som jeg ikke har brukt på en god stund nå. Det er også et limited edition-blekk som ikke er å få tak i lenger, så det er viktig å ikke sløse det bort.

Montegrappa Extra 1930 Shiny Lines/Dove – Waterman Inspired Blue

Også en av favorittpennene mine, og jeg fylte den med et av favorittblekkene. Men er muligens Inspired Blue litt lyst til denne pennen? Jeg ble plutselig litt usikker da jeg satte splitten mot papiret etter å ha fylt den. Vi får se. Det er uansett fint å ha en penn med et lyseblått blekk, og det er få blekk som oppfører seg bedre enn Waterman. Jeg har hatt noen problemer med flyten i denne pennen med enkelte blekk, men med Waterman er det aldri noe problem.

Conklin All American Sunburst Orange – Pilot Iroshizuku Tsukushi

Denne pennen har en litt spesiell plass i hjertet mitt. Det var en av de aller første pennene jeg kjøpte da jeg begynte å jobbe meg oppover i prisklassene fra Safari/Metropolitan/Konrad, og en av a-ha-opplevelsene mine tidlig i fyllepennhobbyen. All American-serien er også en serie jeg samler på, og hver gang det kommer en ny farge må jeg bare ha den. Det er likevel lenge siden sist jeg brukte en av disse pennene nå. Jeg har tilsammen sju All Americans, og sto lenge og vurderte hvilken av dem jeg skulle fylle, før valget til slutt falt på denne. Deretter tok det lang tid å finne ut hvilket blekk jeg ville ha i den. I utgangspunktet var planen å fylle den med Iroshizuku Fuyu-gaki, et oransje blekk, men jeg ombestemte meg i siste liten og gikk for det brune Tsukushi i stedet.

Pelikan M800 Stone Garden – Pilot Iroshizuku Shin-kai

Dette er en av de fineste pennene jeg har, og den har ligget ubrukt i noen uker. Det var dermed liten tvil om at jeg måtte fylle den igjen nå. Finnes det et blekk som passer bedre i denne pennen enn Shin-kai? Jeg tviler. Jeg har prøvd å fylle den med andre blekk ved noen anledninger, men det har bare føltes helt feil, rett og slett.

Visconti Homo Sapiens Bronze Age – Pilot Iroshizuku Tsuki-yo

Hvis jeg skulle valgt én penn i samlinga mi som en absolutt favoritt, hadde det muligens blitt denne. Den er veldig praktisk og anvendelig, og har en tynn og sikker strek. Det er kanskje den eneste pennen jeg har i samlinga mi nå som har vært fylt med blekk kontinuerlig siden jeg kjøpte den. Jeg bruker denne pennen en del på jobb, og ville ha en litt nøytral blåfarge. Denne gangen falt valget på Tsuki-yo, som jeg umiddelbart oppdaget at er nesten helt likt Shin-kai (kanskje litt grønnere). Valget hadde muligens falt på et annet blekk hvis jeg hadde oppfattet det tidligere. Jeg vil jo gjerne ha litt variasjon mellom de forskjellige pennene mine. Men jaja. Både Tsuki-yo og Shin-kai er nydelige blekk, så jeg tar det ikke så veldig tungt.

Pilot Falcon – Pilot Iroshizuku Take-sumi

Pilot Falcon er en annen penn i samlinga som ikke blir brukt alt for mye, men jeg liker å skrive med den på jobb. Den har et forholdsvis nøytralt utseende, og stikker seg ikke ut så alt for mye. Samtidig er den utrolig morsom å skrive med. Jeg er normalt ikke så veldig glad i svarte blekk, men synes det er greit å ha én penn i sort på jobb. Dermed ble det Take-sumi i denne. Og når det kommer til svarte blekk er vel dette et av de bedre, i mine øyne.

Hvordan er prosessen din når du skal fylle opp pennene dine? Hvordan velger du hvilke penner og blekk du skal bruke? Og hvilke penner/blekk bruker du akkurat nå?

Print Friendly, PDF & Email
4 comments
 1. Cathrine

  Supert innlegg om pennehverdagen din! Kjekt å lese om preferanser og rotasjon.

  Jeg er heldig som har kun 6 penner. Fyller alle og bytter ganske ofte blekk. Ofte nye blekk, nye kombinasjoner,da jeg er ganske så fersk. Lærer mye på veien.

  1. Anders Kristiansen

   Takk for det! Det er noe magisk med den første perioden etter at man har begynt med fyllepenner, når man utforsker forskjellige penner, og ikke minst blekk. Nyt det!

 2. Karlheinz

  Egentlig så har jeg ofte alt for mange penner fylt opp med blekk. Av disse er selvfølgelig noen som brukes hele tiden. Som regel prøver jeg å bruke en blekkfarge som passer til pennens utseende. For tiden har jeg ca. 15 penner som er fylt med blekk, som er for mange til vanlig bruk.
  Og til slutt. Godt at du er tilbake med bloggen igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.