Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – Bygg en pennesamling for 1000 kroner

Hvor mange penner må man ha før det kan kalles en samling? Og kan man få en samling av fyllepenner for tusen kroner? I dette innlegget vil jeg vise hva jeg hadde gjort hvis jeg kun skulle satt av tusen kroner til å (begynne å) bygge en pennesamling.

Man kan naturligvis fint bygge seg en solid samling med penner ved å aktivt følge med på bruktbutikker, loppemarkeder, auksjoner og lignende, og kjøpe penner man får en god pris på. Man kan også få en stor samling hvis man holder seg til kinesiske billigpenner. Men formålet med dette innlegget er å vise at man kan få en fin liten samling, eller i hvert fall starten på en fin samling, uten å basere seg på bruktmarked-kupp eller kinesiske kopier av vestlige penner. Å begynne med fyllepenner trenger ikke å være dyrere enn å begynne med andre hobbyer.

Hvor kjøper man?

Jeg har lyst til å inkludere fraktpriser også i dette regnestykket. Dermed vil det lønne seg å kjøpe alle pennene fra samme nettbutikk, i én ordre. Det er derfor lurt å se hva som finnes i de ulike nettbutikkene. Her til lands har vi egentlig bare Tudos som har et stort nok utvalg av fyllepenner til å være aktuell. Hos Tudos får man også gratis frakt på ordrer over kr. 500,-. Et annet alternativ er britiske Cult Pens. De har også overkommerlige fraktpriser, de har gode priser på pennene, og ikke minst har de et av de største utvalgene av fyllepenner på markedet, i hvert fall i de lave prisklassene. For min egen tusenkronerssamling har jeg lyst på en penn som ikke Tudos har i sitt sortiment, så dermed går jeg for Cult Pens denne gangen.

Hva skal samlingen inneholde?

I mine øyne kan man si at tre penner er en samling, og det burde det være oppnåelig å få til med dette budsjettet. Hvis man kun skal ha tre penner, er det litt viktig å tenke gjennom hva man skal bruke dem til. Selv har jeg tre ulike bruksområder jeg ønsker å ha penner til:

1. En penn som egner seg til å ta notater i møter
2. En penn jeg kan ha i lomma, som alltid er tilgjengelig når jeg trenger noe å skrive med
3. En penn som er god å skrive lenge med

Å vite hva man skal bruke pennene til er et godt utgangspunkt, slik at man kan finne penner som passer til de kravene og forventningene man har til dem. La oss se litt nærmere på hvert av punktene, og hvilke penner jeg har valgt til min egen samling:

1. En penn som egner seg til å ta notater med

Dette bør være en penn som er hundre prosent pålitelig, og som skriver hver gang. Jeg vil ikke sitte i et møte og være usikker på om pennen min har en god eller dårlig dag. Den bør også ha en forholdsvis tynn strek, slik at jeg kan bruke den på kopipapir av litt dårligere kvalitet uten at blekket begynner å blø og fjære utover. Det bør være raskt å få hetta av og på, slik at den er praktisk i bruk også når man bare tar sporadiske notater. Det er også fint om den ikke har et alt for skrikende design. Dette er en brukspenn, og det kan være fint om den ikke stjeler for mye oppmerksomhet når man sitter med den i møter.

Her falt til slutt valget mitt på TWSBI Swipe med Fine-splitt. Dette er en billig og stilig penn, men uten å bli for prangende. Den har en hette som man bare kan klikke av og på i full fart. Den har en omformer med stor blekkapasitet, i tillegg til at den har et blekkvindu, slik at man ser i god tid om den holder på å gå tom for blekk. Den er også usedvanlig rask å fylle. For meg er det vanskelig å se for seg en penn som egner seg bedre enn denne som møtepenn. Den kommer i litt forskjellige farger, men selv velger jeg den forholdsvis nøkterne “Prussian Blue”, og den koster i skrivende stund kr. 258,55 hos Cult Pens.

2. En penn jeg kan ha i lomma

Her trenger jeg en kort penn, og den skal helst tåle en støyt uten å lekke blekk eller gå i stykker. Ideelt sett ville jeg gått for en metallpenn til dette formålet, men klarer ikke å finne noen slike penner innenfor de økonomiske rammene av dette tankeeksperimentet. Jeg velger derfor en Kaweco Sport. Den er kun 10,5 cm lang med hetta på, og går derfor komfortabelt ned i bukselomma. Når man skal skrive kan hetta settes bakpå pennen for å gi den nok lengde til å ligge godt i hånda. Omformeren til denne rommer ganske lite blekk, og må i tillegg kjøpes ved siden av, så jeg tror kanskje jeg heller går for patroner her, for å få et litt større blekkreservoar. Pennen tar standard internasjonale patroner, så det skal ikke skorte på utvalget, akkurat. Jeg velger en tynn splitt på denne også. Dette skal være en “penn i farta”, og da er det greit at den skriver tynt, slik at blekket også tørker relativt raskt på papiret. Kaweco Sport kommer i et hav av farger. Selv synes jeg “Bordeaux Red” er finest, og den koster kr. 211,42 hos Cult Pens.

HVIS jeg hadde et litt større budsjett, ville jeg gått for Kaweco AL Sport i stedet, som er laget av metall. De billigste versjonene av den er laget i aluminium, og koster kr. 681,64.

3. En penn jeg kan skrive lenge med

Her tenker jeg på en penn som er komfortabel å skrive side opp og side ned med, en penn man kan sitte med i timesvis uten å bli sliten i hånda. Den må være inspirerende å skrive med, den må være lettskrevet, og den må ha stor blekkapasitet. Jeg har omtrent halvparten av budsjettet igjen. Jeg tenker at en stempelfyller vil være på sin plass her. De to andre pennene i samlingen er forholdsvis nøkterne, så denne pennen kan gjerne ha et litt sprekere utseende. Det er ikke så veldig mange stempelfyllere for rundt 500 kroner på markedet. TWSBI har noen, men jeg har allerede en TWSBI i samlingen, og jeg kan egentlig godt tenke meg en penn i et mer fargesprakende akrylmateriale.

Bilde: Narwhal Pens

Pennene som utpeker seg for meg da, er Narwhal-pennene. De har to modeller som kan være aktuelle: Original og Schuylkill. Schuylkill-pennene er hakket finere, synes jeg, men de er også rundt 120 kroner dyrere, og da går vi litt for langt over budsjettet. Dermed blir den siste pennen i samlingen min en Narwhal Original i fargen “Merman Green”, og denne vil jeg ha en medium-splitt på, for å ha en strek som det er litt mer mat i enn de to andre pennene.

Jeg har ikke personlig erfaring med Narwhal Original, men den har et godt rykte på seg. Jeg har en Narwhal Nautilus selv, som så vidt jeg vet benytter samme splitt og fyllemekanisme, og er veldig godt fornøyd med den. Narwhal Original koster kr. 470,09 hos Cult Pens.


Totalt for de tre pennene blir kostnaden kr. 940,06, og så legger Cult Pens på kr. 146,90 i frakt. Totalbeløpet blir da på kr. 1086,96, som er litt over budsjettet. Jeg tenker likevel at det er nært nok.

Blekk kommer naturligvis i tillegg, men det trenger ikke å være særlig dyrt.

Hvilke penner ville du valgt hvis du skulle starte en samling for bare tusen kroner?

Print Friendly, PDF & Email
2 comments
  1. Kjartan Skogly Kversøy

    Hei Anders, jeg tar utfordringen. Jeg likte dette innlegget. Jeg skal forsøke å lage et innlegg i nærmeste fremtid med svar på spørsmålet ditt. Jeg ser at du skriver “penner” og ikke “fyllepenner” og kommer derfor også til å ta med en annen type penn som jeg bruker mye. Regnet du med toll eller har Cultpens fått orden på VOEC-toll betalt direkte?

    1. Anders Kristiansen

      Takk for det Kjartan! Er spent på å se hva du ender opp med. Kan bli spennende å inkludere andre penner også. Jeg var inne på tanken selv, å ha en Fisher Bullet som lommepenn, f. eks. Cult Pens oppgir alle priser i norske kroner, og de hevder ved utsjekk at moms er inkludert og at det ikke vil komme på ekstra avgifter/gebyrer ved levering. Jeg tolker i hvert fall det som at de oppgitte prisene er inkludert alt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.