Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – 13 tips til å skrive NaNoWriMo for hånd

Dette blir den tredje gangen jeg skriver NaNoWriMo for hånd.

Første gang var i 2016. Da var jeg i USA litt over en uke tidlig i november, og selv om jeg hadde med meg skrivesaker, ble det ikke så mye skriving i løpet av turen. Jeg lå dermed nesten 20.000 ord bak da jeg kom hjem, og regnet vel egentlig med at løpet var kjørt. Men så klarte jeg å skrive inn en del av det i uka som fulgte, før det gikk en f**n i meg den siste uka, og jeg presterte en helt vanvittig innspurt. Jeg kranglet meg akkurat over 50.000-ordsgrensa. Resultatet ble en elendig roman på 50.052 ord, og en mildt sagt fascinerende spretthopp-graf:

Ord-grafen min fra 2016. Den lyseblå streken er der man ligger hvis man skriver 1667 ord hver dag. Den fungerer som en målestokk på hvor godt man ligger an. Det flate partiet i første halvdel av måneden var USA-turen min.

To år senere bestemte jeg meg for å skrive for hånd igjen. Denne gangen visste jeg litt bedre hva jeg gikk til, ettersom jeg hadde gjort det en gang tidligere. Jeg hadde heller ikke booket noen reiser eller lignende i november dette året, så jeg kunne vie hele måneden til skriving. Det endte opp med en graf som var diametralt forskjellig fra 2016-grafen:

Den observante leser legger kanskje merke til at det var spesielt én dag (10. november) som gjorde denne grafen spennende. Dette var den årlige regionskrigen, hvor de ulike landsdelene i Norge konkurrerer om å skrive flest ord. Jeg var veldig opptatt av å bidra så mye som mulig til at Trøndelag skulle vinne, og var i tillegg i duell hele dagen med en annen wrimo som satt og skrev på data. Jeg presset ut 13.000 håndskrevne ord på én dag, og var helt gåen i over en uke etterpå, som man også kan se godt på grafen. Jeg klarte til slutt å ta meg sammen, og cruiset inn til 50.880 ord 30. november.

Jeg har med andre ord gjort meg noen erfaringer med å skrive NaNoWriMo for hånd, og i den forbindelse gir det mening å skrive et innlegg med noen tips til andre som vurderer å gjøre det samme.

Hvorfor i all verden vil man seg selv så vondt?

Å skrive for hånd tar for de aller fleste av oss lengre tid enn å skrive på tastatur. Det kan også være mer slitsomt, og mange er redde for at de vil ha konstant skrivekrampe i en hel måned hvis de prøver. Ikke minst har man færre muligheter til å gå tilbake og endre på ting man allerede har skrevet. Det å gå tilbake og endre på ting skal man jo helst ikke gjøre under NaNoWriMo, så det i seg selv er ikke sånn sett noen ulempe, men hvis du har skrevet førsteutkastet for hånd kan det fort bli mer arbeid med andreutkastet, ettersom du på ett eller annet tidspunkt blir nødt til å få ting over på data.

Det er veldig stor forskjell mellom å skrive på data og å skrive for hånd, ikke bare teknisk og utstyrsmessig. Når jeg skriver på tastatur klarer fingrene stort sett å holde tritt med mine egne tanker, men det er mye vanskeligere når jeg skriver for hånd. Jeg har opplevd noen ganger at tankene har ligget såpass langt foran hendene mine når jeg skriver for hånd at jeg ubevisst har hoppet over hele ord og setninger i teksten for å holde tritt. Trikset når man skriver for hånd blir dermed å prøve å få ned tempoet på tankestrømmen, slik at ikke fantasien løper løpsk uten at man rekker å få det ned på papiret. Dette er en treningssak, men det hjelper mye bare å være oppmerksom på det. Man må rett og slett tenke annerledes når man skriver for hånd.

Det er også litt av sjarmen med det. Ting går saktere. Man må sette ned tempoet, og ta seg tid, og det tror jeg bare vi har godt av i en verden hvor vi nærmest konstant blir bombardert av inntrykk og informasjon fra ulike medier.

Det er mange fordeler med å skrive for hånd. Man får fri fra skjermer når man gjør det. Man gjør noe håndfast og kreativt. Man ender opp med en fysisk kopi av teksten sin (og det er få ting som slår tilfredsstillelsen av å ha en eller flere utskrevne notatbøker etter en måned med intens skriving). Jeg opplever også at jeg er mye mer mobil når jeg kun trenger å ha med meg en penn og en notatbok, framfor å ha med en hel PC, være avhengig av å finne ladepunkter hvis man skal sitte en stund etc. Med pennen og notatboken er det også langt færre distraksjoner, framfor en PC eller et nettbrett, hvor du har hele internett til å forføre deg bort fra det du faktisk hadde planer om å gjøre.

13 Tips til å skrive NaNoWriMo for hånd

1. Bruk fyllepenn
Duh… Selvfølgelig sier jeg det, som har en blogg om fyllepenner! Men helt seriøst: med en godt justert fyllepenn kan du skrive mye mer avslappet enn med noen andre skriveredskaper, ettersom en fyllepenn skal kunne skrive kun under sin egen vekt. Det eneste du trenger å gjøre er å støtte opp pennen, og lede den over arket, ikke trykke den ned mot papiret.

2. Velg en penn/et blekk du er komfortabel med
NaNoWriMo er feil tidspunkt å begynne å eksperimentere med skriveutstyret sitt. Bruk en penn du vet skriver godt og uanstrengt, og et blekk du vet fungerer godt i pennen. Det er få ting som er mer irriterende enn å få skriveøkta ødelagt av at blekket flyter dårlig i pennen. Hvis du har flere penner er det lurt å alltid ha med seg et lite utvalg, slik at man har backup hvis den ene går tom for blekk, eller på annet vis ikke kan brukes lenger. Eller for den saks skyld bare for variasjonen sin del.

3. Vær nøye med å velge riktig notatbok
Første gang jeg skrev NaNoWriMo for hånd, gjorde jeg det i to Nuuna-bøker. Andre gang brukte jeg tre BIEK-bøker. I begge tilfellene hadde bøkene papir som på ingen måte var optimalisert for fyllepenner, selv om bøkene i seg selv var kjempefine. Det blødde gjennom, blekket fjæret seg, og det var rett og slett ikke helt bra. I år skal jeg bruke en Springback notatbok fra GatzBCN. 800 sider med kremfarget Tomoe River-papir kan bare ikke gå galt. Test boken du har tenkt å bruke før du starter, så du vet at papiret tåler pennene dine. Du får ned ideene dine på dårlig papir også, men opplevelsen blir så utrolig mye bedre når man har ordentlige materialer. Tenk også gjennom om du vil ha papir med linjer, prikker, ruter, eller kanskje helt blanke sider. Du skal tilbringe mange timer i denne notatboken, så det er verdt å gjøre en liten innsats for å finne den riktige. Blogginnlegget mitt om Tomoe River-notatbøker kan kanskje være til hjelp her.

4. Pass på at du er avslappet
Dette er så utrolig viktig! Skriv avslappet og uanstrengt. Ikke trykk pennen mot papiret, men la den gjøre så mye som mulig av jobben selv. Kjenn etter med jevne mellomrom at du ikke griper hardere rundt pennen enn høyst nødvendig, at håndleddet er avslappet, at du ikke strammer muskler oppover i armen. Kjenn at du sitter komfortabelt, at du ikke bøyer deg over bordet og anstrenger ryggen, skuldrene og nakken. En god øvelse kan være å prøve å slappe av mer og mer, helt til man faktisk mister pennen. Da vet man hvor grensa går. Ta pauser nå og da og reis deg fra stolen for å riste litt løs. Det er også fint å trene litt på det å skrive avslappet før du begynner på romanen din 1. november. Sett deg ned og skriv, og vær oppmerksom på hvordan kroppen føles, og hvilke muskler som er anspent. Du kan helt sikkert skrive mer avslappet enn du gjør.

5. Skriv med stor skrift
Jeg vet ikke om dette gjelder for alle, men selv skriver jeg mye mer avslappet hvis jeg kan ha forholdsvis stor skrift. Hvis man skriver veldig smått blir det fort anstrengt, og man knytter fingrene rundt pennen for å kontrollere den bedre når bevegelsene er mindre. Hvis man slipper opp, og tillater seg selv litt større skrift, trenger man ikke den samme stålkontrollen på hver minste lille bevegelse i pennen, og man kan slappe av mer.

6. Bruk hele armen når du skriver
Dette er også knyttet til det med avslapping, og å skrive med større bevegelser. Da kan man bruke hele armen, og det avlaster de små musklene i fingrene og håndleddet. Da skriver man mye mer løst og ledig. Prøv å få hånden til å gli jevnt over papiret mens du skriver, og ikke rykkvis for hvert ord. Når du har vent deg til det kan du fort oppleve at håndskriften har blitt finere også!

7. Bruk flere penner og blekk
Hvis du har flere fyllepenner, så gjerne fyll alle med ulike blekk, og variér hvilken av dem du skriver med. For meg hjelper det mye på motivasjonen å bytte penn, hvis jeg føler at det går litt trådt. Da skriver man videre med ny giv.

8. Sørg for at du har plass til notater
Hvis du har planer om å revidere teksten din senere, kan det være lurt å sette av plass i boken til senere notater. Dette kan gjøres ved å gi seg selv romslige marger, eller evt. bare skrive på én side av arket, slik at man for hver side med tekst også har en blank side som kan fylles med notater og revisjoner.

9. Ikke stress
Som jeg skrev lenger opp her: når du skriver for hånd bruker du lengre tid enn med tastatur. For at det skal fungere, må du også klare å sette ned tempoet du tenker i, og begrense tankestrømmen. Jeg vet ikke om jeg har noen spesifikke tips til hvordan man skal få til dette, annet enn at man bare må være oppmerksom på det, og venne seg til å tenke saktere. Det lønner seg definitivt å ikke sitte foran en skjerm. Jeg finner også musikk distraherende når jeg skriver for hånd, selv om jeg ofte foretrekker å høre på musikk når jeg skriver på data, men dette er selvfølgelig individuelt. Bare ikke ta for gitt at de samme rutinene fungerer når du skal skrive for hånd, som når du skriver på data. Det gjelder å finne et sted og en mindset hvor man kan roe ned. Sørg også for å sette av godt med tid til skriving, slik at du kan kose deg med det, og ikke stresskrive.

10. Skriv hver dag
Sørg for å skrive hver eneste dag, og prøv å opparbeide deg et forsprang tidlig, mens du er motivert, slik at du har litt å gå på senere i måneden. Dette er et godt råd også hvis du skriver på data, men er kanskje spesielt viktig når du skriver for hånd. Hvis du havner bakpå med ordtallet ditt er det veldig mye vanskeligere å hente seg inn igjen for hånd enn på data. Ta det fra en som lå 20K ord bak på et tidspunkt i 2016. Prøv så godt du kan å skrive minst 1667 ord hver dag, og helst mer de dagene du orker, slik at du har en buffer til dagene hvor du ikke har tid eller motivasjon til å skrive fullt så mye.

11. Bruk en klikker til å telle ord
Ordantallet er jo viktig under NaNoWriMo, og man må ha oversikt over hvor mye man har skrevet. Hvordan skal man ellers kunne vite om man har skrevet dagskvoten, eller når man har passert 50.000 ord? En ting man kan gjøre er å telle ordene på et antall ferdigskrevne sider, og regne ut gjennomsnittet. Det vil gi en pekepinn på hvor mye man har skrevet til sammen, uten at man faktisk må telle hvert eneste ord. Men selv liker jeg å vite nøyaktig hvor mye jeg har skrevet, og da må det telles. Jeg liker å være helt analog når jeg skriver for hånd, så jeg kjøpte en håndteller på Clas Ohlson for å kunne telle ordene mine, men det finnes også mobilapper som kan brukes til dette. Jeg har håndtelleren i den ene hånda, og en liten pinne i den andre. Så tapper jeg med pinnen på hvert ord, samtidig som jeg klikker av gårde på håndtelleren. På den måten kan man telle hundrevis av ord uten å måtte konsentrere seg. Denne metoden er også mye raskere enn å telle manuelt. Med litt trening kan man til og med føre en samtale samtidig som man teller ordene sine. Skriv ordtallet nederst på hver side, så har du oversikt.

En liten demonstrasjon av ordtelling når man skriver for hånd.

12. Ta bilder av det du har skrevet
Når du skriver i en bok har du ingen backup av romanen din. Hva gjør du da hvis veska du har boken i blir stjålet, eller du på annet vis mister eller får ødelagt den? Ta bilde av hver side du har skrevet med telefonen din, så har du en backup. Hvis du deretter synkroniserer bildene dine med Dropbox, Google Drive e.l. vil du alltid ha tilgang på teksten, uansett hva som skjer med notatboken.

13. Utnytt mediet du bruker
Når du skriver for hånd har du også mulighet til å tegne, sette streker, piler, ringe rundt etc. Dette er mye vanskeligere når du skriver på data. Utnytt friheten du har ved å skrive for hånd. Bruk forskjellige skrifttyper, ulike farger, og lek deg med mulighetene dine når du ikke trenger å forholde deg til begrensningene i et skriveprogram.

For de som lurer: hansken på bildet er en SmudgeGuard. Det er flere grunner til at jeg bruker den. For det første er jeg venstrehendt, og selv om hånda for det meste ligger under linja jeg skriver på, hender det likevel at jeg drar den over det jeg nettopp har skrevet. Den eliminerer også friksjon mellom hånda og papiret, og den hindrer at det legger seg svette eller olje fra hånda, som kan endre egenskapene i papiret når jeg skal skrive på det rett etterpå.

Sist, men ikke minst: kos deg med skrivingen! NaNoWriMo er en fantastisk mulighet til å få mengdetrening på håndskriving, og å få brukt fyllepennene sine masse i noen uker. For de som er skeptiske til å gjøre det for hånd: prøv, da vel! Det kan hende du oppdager at det ikke er så vanskelig som du trodde.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.