Loading...
Nylig fylt

Ukentlig påfyll – Uke 6

Jeg satte meg selv i isolasjon gjennom hele forrige uke, ettersom jeg hadde en kraftig forkjølelse, som jeg etter flere hurtigtester har konkludert med at ikke var Covid-19, irriterende nok. Det hadde vært litt godt å bare få det, og så være ferdig med det på en stund. Men ja ja…. Isolasjonen gjorde at jeg avlyste en god del planer, og det ga meg tid til å gjøre research og skrive et innlegg som jeg har hatt planer om veldig lenge, nemlig søndagens innlegg om venstrehendthet.

Jeg er ganske stolt av dette innlegget, og har derfor lyst til å si litt om hvordan jeg jobbet med det, som en liten “behind-the-scenes” til de som måtte være interessert.

Jeg satt i høst en gang og fant fram kildemateriell om venstrehendthet på Bokhylla.no, som er en gullgruve når jeg researcher historiske temaer til bloggen! Det materialet jeg fant har etter det bare ligget i separate faner i nettleseren min, og gnagd på meg hver eneste uke, mens jeg har prokrastinert bort det ambisiøse venstrehendt-innlegget til fordel for andre innlegg som var lettere og mindre omfattende å skrive. Av en eller annen grunn bestemte jeg meg den uka jeg var syk for at dette var riktig tidspunkt til å faktisk skrive det.

Gjennom mesteparten av uka satt jeg derfor og leste gjennom Hans-Jørgen Gjessings rådgivningsrapport om avvikende hånddominans i Stavanger og Drammen folkeskole fra 1958, Eva Aschims hovedoppgave om venstrehendthet fra 1970 ved Statens bibliotekskole, og ikke minst Tore Vassdals bok om temaet fra 1964. Det var til sammen rundt 200 sider med materiale, og mye av det var overlappende, men jeg bestemte meg likevel for at jeg skulle lese gjennom alt, for å sette meg godt inn i temaet, og ikke hoppe over noe.

Mens jeg leste gjorde jeg en del notater, og hentet ut ganske mange lange sitater, som jeg senere kortet ned noe. Fredag kveld hadde jeg et veldig grovt førsteutkast på rundt 4000 ord. Så godt som alle de tekstlige elementene var der, men litt hulter til bulter, og mange repetisjoner. Lørdag brukte jeg ganske mye tid på å rydde opp i innlegget, få ting i en fornuftig rekkefølge, pynte på språket, supplere med noen avsnitt jeg følte manglet. Jeg føyde til ganske mye som jeg kom på underveis i revideringen, i tillegg til å ta alle bildene. Jeg havnet også ned i et okkult research-kaninhull da jeg begynte å lese meg opp om Baphomet og den venstre hånds vei, som jeg egentlig bare trengte et par setninger om i innlegget mitt.

Resultatet ble et innlegg på over 5000 ord, hvilket gjør det til det lengste innlegget så langt her på bloggen, med god margin. Det er også et innlegg som jeg ble veldig fornøyd med selv, og som jeg håper kan tjene som en nyttig guide for venstrehendte som vil skrive mer for hånd. Ikke minst er jeg litt stolt av at jeg klarte å gjøre alt av research, og skrive et såpass omfattende innlegg fra scratch på en uke. Det meste av fritiden min gjennom uka gikk med til dette, og da jeg startet hadde jeg egentlig ikke noen ambisjoner om å gjøre ferdig innlegget på så kort tid. Dette skulle være et langtidsprosjekt, men så ble jeg oppslukt i arbeidet, og før jeg visste ordet av det var innlegget nesten ferdig.

Nylig fylt

Arbeidet med søndagssplitten, og det faktum at jeg var i dårlig form gjennom mye av uka, førte til at det ikke ble så mange nyfylte penner og tegninger, men tre ble det da:

7. februar: Nemosyne Singularity – Diamine Amazing Amethyst

8. februar: TWSBI Swipe Prussian Blue – Diamine Aqua Blue

9. februar: Montegrappa Extra 1930 Shiny Lines/Dove – Diamine Imperial Purple

Ting jeg fant på internett i løpet av uka

Denne artikkelen fra NRK Sørlandet, om læreren Kåre Andre Djupesland, som har kjøpt inn fyllepenner til hele klassen sin. Bravo! La oss alle håpe at reportasjen fra NRK inspirerer andre lærere til å gjøre det samme!

Den neste lenken er en video fra The Urban Gentry. Dette er en Youtube-kanal som for det meste handler om klokker, og i denne videoen har programleder Tristano G. Veneto med seg innehaveren av nettbutikken Long Island Watch, Marc Frankel. De snakker om forskjellige typer klokkesamlere, men overføringsverdien til fyllepennsamlere er påtakelig. Bytt ut merkenavnene i videoen med navn som Pilot, Montblanc og Visconti, så kunne det like gjerne vært penner de snakket om:

Den neste videoen er fra Youtube-kanalen SuperRaeDizzle. Det er en kanal som handler om tegning, maling og absolutt alt som kan relateres til det. Hun har blant annet en serie med videoer hvor hun tester ulike spesielle produkter, som 150 år gamle blyanter, 100 år gammel vannmaling, 90 år gamle voksblyanter fra Crayola og mye mer. Også er det denne, da, hvor hun har fått tak i en eske med veldig eksklusive japanske blyanter. Og det eneste jeg klarer å tenke på mens jeg ser den er hvor mye jeg har lyst på disse blyantene!

Til slutt en video som ikke har noen som helst relevans til tegne- og skrivesaker. Dette er en live-versjon av låta “Sacrimony” av bandet Kamelot. Jeg hører mye på metal, men har av en eller annen grunn aldri sjekket ut Kamelot tidligere. Jeg oppdaget denne låta for en ukes tid siden, og er helt hekta. Vet ikke hvor mange ganger jeg har sett denne videoen i løpet av uka, men det er MANGE. Den er SÅ BRA!

Print Friendly, PDF & Email
2 comments
  1. William

    Både innlegget om venstrehendthet og “behind the scenes” var interessant lesning – godt jobba! Og gøy å plutselig se Kamelot. Nå skal jeg være _han fyren_ som drar fram et par eldre låter 😄 The Black Halo-albumet var favoritten min lenge. Der finner du låta The Haunting, som kanskje kan minne litt om Sacrimony i den forstand at de har hjelp av ei dyktig vokalist (Simone Simmons fra Epica). Ellers er When the Lights are Down fortsatt en låt som gjør det vanskelig for meg å sitte stille 😄 Mange gode låter i Kamelot-katalogen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.