Loading...
Ukas penn

Ukas penn – Platinum Preppy

Har du lyst til å prøve å skrive med fyllepenn, men helst uten å bruke så veldig mye penger på det? Eller kanskje du allerede bruker fyllepenn, og trenger en penn som det ikke er så farlig med? Da kan det hende at Platinum Preppy er pennen for deg!

Med en pris på kr. 49,- er nemlig Platinum Preppy et av de aller billigste alternativene på markedet. Og det betyr slett ikke at dette er noen dårlig penn. Splitten kan for eksempel lett hamle opp med splittene på langt dyrere penner, og glir lett og fint over papiret. Selv om Platinum Preppy ikke akkurat er noen tungvekter, kan den stort sett skrive kun under sin egen vekt, og man merker når man skriver med den at man kan stole på splitten. Det er ikke noen slinger i valsen; pennen responderer så snart du setter den til papiret, og legger igjen en stødig flyt med blekk. Det tyder på at Platinum ikke akkurat jukser på kvalitetskontrollen, når selv de aller billigste pennene i sortimentet kommer helt perfekt justert fra fabrikken.

Splitten er altså bemerkelsesverdig god til en såpass billig penn, men resten av pennen er mer anonym. Designet er på ingen måte noe å skrive hjem om, og utseendet og materialene minner mest om generiske rollerball- eller gel-penner du finner i en hvilken som helst bokhandel. Men noe mer eksklusivt kan man kanskje ikke regne med, så lenge prisen på Preppyen er nesten den samme som på de tidligere nevnte rollerball-pennene.

Platinum Preppy har mange likhetstrekk med ordinære rollerball- og gel-penner man finner rundt omkring i bokhandlere og rekvisittlagere, som f. eks. denne fra Staples.

Og det er jo nettopp prisen som gjør denne pennen så bra. Det er en perfekt inngangsportal til fyllepenner for de som har lyst til å teste, men ikke ønsker å bruke flere hundre kroner på noe de kanskje ikke liker. Man får ikke den samme følelsen av luksus og eleganse som man gjør med litt dyrere penner, men man får et inntrykk av hvordan det er å skrive med en pennesplitt. Man kan også bruke disse pennene til å teste forskjellige blekk, og rett og slett finne ut om dette er noe man kanskje kan tenke seg å bruke mer penger på i fremtiden.

Platinum Preppy er anvendelig til det meste. Hvis du bare vil ha en praktisk fyllepenn, kan du bruke Platinum-patroner i den. Hvis du heller vil fylle blekk fra flaske kan du sette inn en Platinum-omformer. Til 79 kroner koster den riktignok mer enn selve pennen, men på sikt vil det være langt billigere å kjøpe en omformer og en flaske blekk framfor å kjøpe patroner. Hvis du skriver veldig mye, og vil ha stor blekkapasitet kan du ta ut patronen/omformeren, smøre litt silikonfett på gjengene og sette på en o-ring, så kan du bruke en sprøyte eller dråpeteller til å fylle blekk rett i pennekroppen. Da skal du skrive mye før pennen går tom.

Man kan bruke patron eller omformer i Preppyen.

Platinum Preppy har et innlegg i hetta, som de kaller “Slip & Seal”, som forsegler hetta når du setter den på slik at det er helt tett inn til splitten og lederen. Dette gjør at pennen kan ligge ubrukt i både uker og måneder uten å tørke inn. Og mens man på mange fyllepenner må skru hetta både én og to runder rundt for å få den av pennen, er det bare å dra den rett av Preppyen. Dermed er du klar til å skrive umiddelbart, hvilket gjør dette til en perfekt penn i sammenhenger hvor du tar sporadiske notater, som i møter eller på forelesninger.

Slip & Seal er en liten innerhette som er montert i en fjær. Den legger seg inntil kanten på grepseksjonen når du setter på hetta, og lager et tett segl som hindrer pennen i å tørke ut.

Det er ikke mye negativt å si om denne pennen, men noen små punkter har jeg likevel. Materialet er for eksempel ikke det mest solide, så man vil nok kunne oppleve at den kan få sprekker etter hvert. Man kan med andre ord ikke forvente en like lang levetid på denne pennen som på mange andre fyllepenner. Av samme grunn ville jeg også vært litt forsiktig med å fylle hele pennekroppen med blekk, i stedet for å bruke patron eller omformer, spesielt hvis dette er en penn man skal ha med seg mye rundt omkring. En patron eller omformer vil jo gi en ekstra barriere mot en potensiell lekkasje.

Blekklederen er så vidt jeg kan forstå umulig å få ut av pennen, og jeg opplever at den kan være vanskelig å få ordentlig ren når man vasker den. Dette er ikke noe problem for blekkflyten sin del, men det legger seg blekk mellom lederen og veggen i grepseksjonen som er vanskelig å få bort i vask. Dette er mer en utseendemessig irritasjon enn noe som får praktiske konsekvenser for bruken av pennen, og om det ikke var for at grepseksjonen er gjennomsiktig ville man sannsynligvis aldri ha merket noe til det.

Her kan man se at det har lagt seg litt blekk mellom blekklederen og veggen i grepseksjonen.

Alt i alt er Platinum Preppy en liten råtass av en penn. Den er en av de klart billigste pennene på markedet, men presterer godt over det man forventer av en penn i denne prisklassen, og de få punktene jeg har å utsette på den blir mer enn veid opp for av alle de positive sidene. Det er som sagt en perfekt penn for nybegynnere, men også en som de litt mer erfarne kan få mye glede utav. Prisen og utseendet gjør at det er en penn man ikke nødvendigvis er så redd for å ødelegge eller miste. Det er en penn man kan eksperimentere litt med, en penn det ikke er så farlig med, men som likevel alltid vil utføre oppgaven sin, nemlig skriving og tegning, på en eksemplarisk måte.

Platinum Preppy kan kjøpes på Tudos.no for kr. 49,-.

Print Friendly, PDF & Email
3 comments
    1. Anders Kristiansen

      Har du dyttet patronen langt nok inn når du har satt den inn? Den lille metallkula som er festet i enden av patronen dyttes inn når du setter inn patronen, slik at blekket kommer ut. Kula vil da være løs inne i patronen, og dette kan rasle litt. Ofte tar det også litt tid før blekket kommer seg gjennom blekklederen og ut til splitten. Anbefaler at du setter på hetta, og setter pennen opp ned i en kopp e.l. en stund, til blekket finner veien gjennom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.