Loading...
Ukas penn

Ukas penn – Montblanc Meisterstück Le Petit Prince Aviator LeGrand

Denne pennen er, som navnet antyder, inspirert av boka “Den lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupéry. Og selv om pennen har et ganske ryddig og tilsynelatende enkelt design, er den proppfull av detaljer og referanser til denne boka.

På toppen av hetta er det gravert inn et sitat fra boka: “Toutes les grandes personnes ont d’abord été des enfants”, eller “alle voksne mennesker har en gang vært barn”. Det er også inngravert en stjerne ved siden av teksten. Stjernen kommer igjen flere steder på pennen, og viser antakelig til et annet sitat fra boka:

Når du ser på himmelen om natten, så vil du synes at alle stjerner ler, fordi jeg bor på en av dem. Og derfor kommer du til å ha stjerner som kan le!”

Endeskruen på pennen leder assosiasjonene over til fly, og ser ut som nesen på en flykropp. Antoine de Saint-Exupéry var pilot selv, og i Den lille prinsen er fortelleren en pilot som nødlander i en ørken. Det er her han treffer den lille prinsen. Den mørkebrune fargen på pennen skal angivelig symbolisere læret i pilothjelmen.

Når man tar av hetta ser man at det er inngravert en sau og en stjerne på splitten. Sauen viser til det første møtet mellom flyveren og prinsen, hvor prinsen ber ham om å tegne en sau.

Alle disse elementene er subtilt pakket inn i en elegant Montblanc Meisterstück. Andre pennemerker som skulle ha inkludert såpass mye detaljer i én penn ville ikke alltid ha klart å gjøre det så stilfullt som dette (*host*, Montegrappa, jeg ser på dere), men Montblanc er mestere i antydningens kunst, og putter inn ørsmå hint her og der. Resultatet er en utrolig vakker penn som ikke på noen måte blir “over the top”, selv om den har drøssevis av referanser til boka den er inspirert av.

Denne pennen er utstyrt med en oblique gullsplitt. Oblique-splitter minner litt om stumpsplitter, men den flate spissen er vinklet. Dermed kan en oblique-splitt passe manges skrivestil bedre enn en stump, avhengig av hvordan du holder pennen. Jeg har ikke så mye erfaring med oblique-splitter selv, så det tok meg litt tid å bli vant til denne.

F.v.: TWSBI Eco, Pelikan M800, Montblanc Meisterstück Aviator LeGrand, Leonardo Momento Zero, Pilot Metropolitan.

Personlig har jeg alltid foretrukket vanlige splitter, eventuelt med noe fleks, framfor stump- eller oblique-splitter, men denne er riktig så god. Den er ikke bredere enn at man kan bruke den til normal skriving, samtidig som den gir ganske stor strekvariasjon, etter hvilken retning man fører pennen. Den er perfekt justert, og glir lett og ledig over papiret uten å skape mer motstand enn høyst nødvendig.

Prismessig er ikke dette en billig penn, det er jo en Montblanc, tross alt. Den kan for eksempel kjøpes fra Tudos for kr. 7499,-. Og det er faktisk ikke en dårlig pris, med tanke på at man må betale omtrent akkurat det samme om man bestiller fra utlandet, men da må man i tillegg betale frakt og moms. Det er ikke alltid det vil lønne seg best å kjøpe såpass dyre penner i en norsk butikk, men i dette tilfellet vil man spare ganske mye på det.

Stor takk til Karlheinz Götz for lån av penn!

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.