Loading...
Ukas penn

Ukas penn – Jinhao X450

Jeg har skrevet om mange dyre penner i det siste, og innser at det er på tide å skrive en omtale om noe som er litt mer overkommerlig for flere. Så kom jeg på at jeg aldri har skrevet om Jinhao X450.

Jinhao X450 er svært populære penner. De er produsert i Kina, og koster derfor veldig lite. Samtidig er X450 en stødig og god fyllepenn med mange positive sider, og absolutt verdt å sjekke ut. Dette gjelder spesielt hvis man er i startfasen av fyllepennhobbyen, og kanskje har litt begrensede midler, eller ikke er villig til å bruke så mye penger på penner riktig enda. Så vidt jeg vet er dette heller ikke en kopi av en annen penn. Det er faktisk noe så sjeldent som et originalt kinesisk design. Spesielt i lavprissjiktet skal man ikke ta akkurat det for gitt når man handler fra Kina.

Pennen er laget av metall, og er derfor forholdsvis tung. Grepseksjonen derimot, er laget i plast, og utformet slik at den skal gi et behagelig grep. Og det fungerer godt: grepseksjonen er varm og behagelig å holde. Det er spor i seksjonen for å hjelpe folk med grepet, men dersom man har et grep som ikke passer med sporene er det fortsatt ingen skarpe kanter som er til bry her. Seksjonen er komfortabel uansett hvordan du holder den. Metallpenner med plastgrep har en tendens til å bli baktunge, men det gjelder ikke denne pennen. Tvert imot er vektbalansen veldig god.

Man kan bruke patroner eller den medfølgende omformeren i standard internasjonal størrelse. Det er ikke en spesielt bra omformer, og man får en følelse av at den kan falle fra hverandre når som helst. I tillegg klarer den ikke å skape nok vakuum til å suge blekk opp gjennom splitten, lederen og grepseksjonen, så man må ta ut omformeren og fylle direkte i den i stedet, så kan man bruke stempelet til å dytte noen dråper blekk gjennom for å få pennen til å skrive. Jeg har tre X450-penner, og dette gjelder alle dem, men det kan selvfølgelig godt hende at andre har vært mer heldige, og fått penner som kan fylles på vanlig måte. Ettersom pennen tar omformere i standard internasjonal størrelse, er det uansett fullt mulig å kjøpe en bedre omformer og sette inn i stedet. Hvis man skal bruke denne pennen mye vil det kanskje være en fornuftig investering.

Når man først har fått fylt den skriver den egentlig helt greit. Splitten er av stål, og er ikke akkurat noe å skrive hjem om, men hva forventer man av en penn man kan kjøpe for 15-20 kroner på Ali Express? Med tanke på prisen vil jeg si at denne pennen gir veldig god valuta for pengene. En annen ting som trekker opp er at splitten er i standardstørrelsen #6. Du kan med andre ord velge og vrake blant andre, langt bedre splitter som finnes på markedet, og sette inn disse i stedet. Det vil gjøre dette til en riktig så god penn, faktisk, og uten at du trenger å koste på den en formue.

Splitten som står i fra før skriver glatt og behagelig, og blekkflyten er generøs men stabil. Splitten er ganske stiv, så hvis du ønsker en penn med litt mer mykhet eller “bounce” i streken, vil du ikke finne det her. Det er også noe med kinesiske splitter som får dem til å virke veldig generiske og sterile i måten de skriver på. Jeg klarer ikke helt å sette fingeren på hva det er, men jeg klarer vanligvis ikke å finne den særegne godfølelsen når jeg skriver med en kinapenn, sammenlignet med andre fyllepenner.

Disse pennene er masseproduserte. Jinhao spyr ut penner som selges både under deres eget merke, men også modeller de lager til andre merker. Senest i sommer fikk jeg tilsendt et bilde av noen Jinhao X450-penner av foreldrene mine, som var på ferie i Venezia. Der hadde de gått innom en fyllepennbutikk og blant annet funnet denne eksakte modellen til svimlende €50, og under et italiensk merkenavn. Innehaveren påsto han hadde laget dem selv, men i realiteten hadde han nok bare bestilt dem fra Kina, merket dem med sitt eget navn, og lagt dem i en finere boks. Svindel på høylys dag, antakelig rettet mot uvitende turister, og det får meg til å lure på hvor mange mennesker der ute som har kjøpt penner som dette i god tro til skyhøye priser, og tror de sitter på en luksuspenn. Foreldrene mine gikk heldigvis ikke i fella, og forlot butikken uten å handle. Jeg må vel innrømme at jeg ville blitt litt skuffa hvis de hadde kommet hjem med en bygave fra Italia som viste seg å være en overpriset Jinhao.

Jinhao X450 er på ingen måte noen luksuspenn, på samme måte som Lolex ikke lager luksusklokker, men den er likevel en helt kurant fyllepenn. Hvis man har litt erfaring med ulike fyllepenner merker man raskt at den mangler det lille ekstra. Den har ikke den forførende magien som trekker mange av oss til fyllepennhobbyen. Man får ikke det samme inntrykket av godt design og håndtverk som man får med noen av de mer anerkjente merkene, og det er ingen håndtverkere som har stått og laget noe av denne pennen for hånd. Den er maskinert hele veien gjennom, og resultatet er et fullt brukbart skriveredskap. Hvis du kun trenger en penn som kan skrive pålitelig og som du ikke trenger å være så redd for, er dette pennen for deg, og det samme gjelder hvis du er helt ny til fyllepenner og bare er ute etter en billig inngangsport til hobbyen. Men etter hvert som du opparbeider deg mer erfaring med fyllepenner vil du kanskje oppleve at Jinhao X450 ikke tilfredsstiller kriteriene dine for hva en god fyllepenn er lenger, selv om den ligger godt i hånden og skriver pent.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.