Loading...
Ukas penn

Ukas penn – Hero H718

Det er ikke ofte jeg skriver omtaler om kinesiske penner her på bloggen, men jeg fikk låne en Hero H718 da jeg var på Pelikan Hub, og denne pennen har flere ting ved seg som gjør den interessant å skrive om.

Jeg trodde først at dette var et originalt Hero-design, men har senere oppdaget at den er en blåkopi av Montblanc Heritage 1912. Dette er dessverre litt for ofte tilfellet med kinesiske penner, og det er litt av grunnen til at jeg vanligvis ikke skriver om dem. Jeg vil ikke oppfordre folk til å kjøpe billige kinesiske kopier.

Når det er sagt utgir den seg ikke for å være en Montblanc. Den hvite stjerna på toppen av hetta er her byttet ut med Hero-logoen, og klips-ringen har en annen utforming enn på Montblanc-versjonen. Hero sin er dessuten litt større enn Montblanc, selv om proporsjonene ellers er nøyaktig de samme.

Hero H718 er helt åpenbart en kopi av denne pennen fra Montblanc.

Montblanc Heritage 1912 er med sine 48 gram en forholdsvis tung penn, i hvert fall med tanke på størrelsen, men den blir satt i skyggen av Hero H718. Den veier heidundrende 78 gram, og kvalifiserer dermed vel så mye som slagvåpen. For å sette det hele i perspektiv: Hero H718 veier det samme som en TWSBI Eco, TWSBI Go, Lamy Safari, Kaweco Sport og Platinum Preppy tilsammen!

Slik ser den ut når splitten er skrudd inn.

Dette er en såkalt sikkerhetspenn (safety pen på engelsk). Det er en type penn som kjennetegnes ved at splitten skrus inn i pennekroppen når den ikke er i bruk, i tillegg til at den har en hette. Det kan jo virke litt som smør på flesk, men hetta på slike penner er utformet slik at de danner et tett segl som hindrer lekasje. Dette er mye lettere å oppnå når splitten ikke er i veien, så ved å skru splitten ned i pennekroppen får man en penn som ikke bare er bedre sikret mot lekasjer (som uansett ikke er et stort problem ved moderne fyllepenner), men som også bruker mye lengre tid på å tørke inn enn vanlige fyllepenner gjør. Sikkerhetspenner var veldig populære i fyllepennens barndom tidlig på 1900-tallet, hvor det var et vanlig problem at pennene lekket. Etter hvert som man lærte seg å lage mer pålitelige penner, ble det slutt på sikkerhetspennene, rett og slett fordi de ikke var nødvendige lenger.

Skru litt på endeskruen, og splitten kommer ut fra den lille tunnelen sin nederst på pennen.

Man bruker endeskruen til å bevege splitten opp og ned. Når man skal fylle pennen skrur man først ut splitten, så trekker man ut endeskruen et hakk, og skrur igjen for å bevege stempelet inne i pennen. Det framstår som en sofistikert mekanikk, og fungerer veldig godt.

Splitten er i 10K gull. 10 karat er i utgangspunktet så lite at man normalt ikke regner det som gull, men man merker at splitten kanskje er litt mykere enn en stålsplitt. Pennen skriver pent, og med litt feedback mot papiret. Den skriver godt også kun under sin egen vekt, men det skulle vel egentlig bare mangle, så tung som den er. Ettersom dette er en sikkerhetspenn, er gjengene til hetta plassert helt nede ved splitten. For de som holder pennen helt nede ved kanten på grepet kan dette kanskje være problematisk, men man slipper jo også gjenger og kant lenger oppe på grepet, så jevnt over vil jeg tro at grepet i seg selv vil fungere godt for de aller fleste. Balansen er ikke så aller verst, men det er fryktelig uvant å skrive med noe så tungt som dette, og jeg tror jeg ville blitt sliten temmelig raskt hvis jeg skulle skrive mye med den.

Jeg vil si at dette er en av de bedre kinesiske splittene jeg har prøvd, og kvaliteten på både splitten og pennen forøvrig virker å være god. Den framstår som mer ordentlig enn de fleste andre kinapenner jeg har vært borti, men koster da også mer, og går i skrivende stund for rundt $55 på Ali Express.

Dette er en solid penn i massivt metall, som du helt sikkert kan slenge rundt så mye du bare vil uten å være redd for å ødelegge. Jeg ville vært mer bekymret for parketten enn for pennen, hvis jeg mistet den i gulvet. Den er jevnt over en veldig god penn med en artig dobbelfunksjon på endeskruen, men den har to store baksider som jeg ikke liker: nemlig vekta, og det faktum at Hero nok en gang er ute av stand til å ha en egen original tanke, og heller velger å stjele et design fra en europeisk penneprodusent. Det er synd, for med penner som denne viser de at de er fint i stand til å lage penner av høy kvalitet. Da burde det være mulig for dem å lage sine egne design også.

Takk til Glenn Eriksen-Aske for lånet av denne pennen.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.