Loading...
Omtaler

Ukas omtale – Pilot Metropolitan

Jeg har nevnt Pilot Metropolitan på bloggen flere ganger tidligere, men det slo meg plutselig at jeg faktisk aldri har skrevet en omtale av den populære japanske penna. Det må vi gjøre noe med!

Pilot Metropolitan er en populær starterpenn. Det er ikke så rart, for det er en veldig godt penn, og til 250 kroner er den blant de billigste fyllepennene på markedet (hvis du ser bort fra diverse kinesiske penner, selvfølgelig).

Penna er laget i metall, med plastgrep og stålsplitt. Det er ikke et veldig stort utvalg av splitter å velge mellom, men man kan få dem med fine, medium eller 1.0 mm stump. Man får kjøpt Metropolitan i en del forskjellige farger, og det finnes veldig mange varianter med forskjellige senterbånd.

Det er ikke en veldig stor penn, men selv opplever jeg ikke det som noe problem, selv om jeg normalt foretrekker større penner. Det kan kanskje komme av at grepet på denne er forholdsvis langt, i tillegg til at vektbalansen er bortimot helt perfekt.

Størrelsessammenligning. Fra venstre: TWSBI Classic, Caran d’Ache 849, Pilot Metropolitan, Visconti Homo Sapiens Oversize, Montegrappa Fortuna, Conklin All American.

Den har en klassisk og stilren fasong som minner litt om de gamle zeppelinerne. De vakre linjene gjør den – etter min mening – til den mest elegante penna i denne prisklassen. Samtidig er den ikke for flashy, og tiltrekker seg ikke oppmerksomhet på samme måte som mange andre fyllepenner. Hetta klikkes lett av og på, og gjør at man kan være klar til å skrive på et blunk. Pilot Metropolitan er dermed perfekt for å gjøre kjappe notater under møter eller forelesninger.

Penna mi er kjøpt fra USA, og kom derfor med en gummiblære-omformer. Man klemmer inn blæra, og dette skaper et negativt trykk som trekker opp blekk. Man kan også sette inn en av Pilots Con40-omformere i denne. Den europeiske varianten av Metropolitan-pennene bruker standard internasjonale patroner/omformere. Omformeren er ikke inkludert, og Pilot lager ikke standard internasjonale omformere selv, så hvis man vil fylle fra flaske må man kjøpe en omformer av et annet merke. For å komplisere det hele ytterligere, er det visstnok mange standard-omformere som ikke får plass inni penna, men Tombow sine skal passe, og jeg ser også at det er den som blir anbefalt av Tudos.

Pilot sine splitter er tynne, og fine-splitten på denne skriver tynnere enn en extra fine europeisk splitt. I tillegg skriver den utrolig pent. Splitten er ganske stiv, men selv jeg som foretrekker splitter med litt giv, savner det ikke i denne penna. Den danser uanstrengt over papiret, legger igjen en tynn og konsistent strek, og er dønn pålitelig. Enkelte splitter er slik at man er litt usikre på hvor godt de skriver fram til man har prøvd dem en stund, men med Pilot Metropolitan er det ikke noen tvil fra første pennestrøk. Det er som om splitten utstråler en varm trygghet som sier selvsikkert “stol på meg”. Den lille penna flommer over av selvsikkerhet, og lever opp til det gang på gang.

Pilot Metropolitan er en perfekt starterpenn: den er billig, har høy kvalitet, skriver veldig fint, og for noen som ikke har prøvd fyllepenn før vil denne garantert gi en god opplevelse. De som har erfaring med fyllepenner vil også ha glede av å skrive med en solid og velbygd penn med en knallgod stålsplitt som legger igjen en tynn, kontrollert og crispy strek.

Print Friendly, PDF & Email
2 comments
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.