Loading...
Omtaler

Ukas omtale – Pelikan M800 Stone Garden

M800 Stone Garden føyer seg inn i en lang rekke fantastiske special editions fra Pelikan, og fra første gang jeg så et bilde av den, visste jeg at dette var en penn jeg måtte ha.

Jeg hadde lenge vurdert å kjøpe meg en M800. Jeg har en M400 og en M1000 fra før, og de er gode penner, men størrelsene er ikke helt riktige for meg. M800 derimot, er akkurat passe stor, og ligger veldig komfortabelt i hånda mi. Jeg liker at Pelikan har fire forskjellige størrelser på pennene sine. Det gjør at man kan finne en penn som passer seg uansett hvor store eller små hender man har.

Fra venstre: Pelikan M1000, M800 og M400. Man får også M600, som ligger mellom 400 og 800 i størrelse.

Stone Garden-penna har en kropp laget i acetat i forskjellige sjatteringer av blå og rødbrun. Det ser ut til at de har limt sammen tynne skiver av dette materialet, og deretter dreid det rundt seg selv. På den ferdige penna kan man se at linjene går skrått rundt pennekroppen til de ender opp omtrent 180 grader fra der de startet. Dermed står penna i ganske stor kontrast til de fleste andre Pelikan-penner, hvor linjene vanligvis går parallelt med pennekroppen hele veien, og dette gir Stone Garden en ekstra eleganse.

Hetta, grepet og endestykket er i mørkeblå resin, og det hele er aksentuert med bånd, klips og endeskrue i gull. Logoen er frest inn i toppskruen, og klipsen har den tradisjonelle pelikan-nebb-fasongen som er så karakteristisk for disse pennene.

Splitten er i 18K gull, og dekorert med Pelikan-logoen, samt ornamentering som leder ut til spissen. Det er noe spesielt med Pelikan-splittene. For det første er de helt nydelige å se på, men skriveegenskapene er også helt unike. Den perfekte kombinasjonen av glatthet og feedback mot papiret gjør at man kan kjenne igjen en Pelikan-splitt i blinde. Jevnt over har også Pelikan ganske godt rykte på seg, og man kan stort sett regne med at splittene deres skriver som de skal. M800-splittene har ikke noe særlig fleks å snakke om, men litt linjevariasjon kan man få, selv om jeg personlig kanskje kunne ønsket meg en ørlittegranne mykere splitt.

Penna mi har en fine-splitt. Som med de fleste tyske penner er også Pelikan rause med splittykkelsene sine, så en Pelikan Fine skriver som en Pilot Medium. Jeg liker at karakteristikkene i blekket jeg bruker kommer litt fram, og da er det fint at streken har litt kjøtt på beina. Håndskrifta mi er dessuten forholdsvis stor, men hvis man skriver smått kan det kanskje være lurt å gå for en Extra Fine i stedet.

Prismessig må du ut med kr. 5.790,- for denne penna i Norge (på Tudos). Det er mye for en penn, men man får absolutt valuta for pengene her, og de norske prisene er i høyeste grad konkurransedyktige med prisene på denne penna i utlandet. Selkv på Cult Pens, som vanligvis har de klart beste prisene på Pelikan-penner, vil man ende opp på rundt kr. 5.700 etter frakt, toll og moms.

Jeg prøver alltid å finne noe å sette fingeren på når jeg skriver penneomtaler, men i dette tilfellet sliter jeg virkelig med å finne noe å kritisere. Penna ser fantastisk ut, den ligger helt perfekt i hånda, og skriver nydelig og pålitelig. Jeg har hatt den i et par måneder nå, og ikke hatt et eneste problem med den. Jeg nøler ikke et sekund med å rangere den som en av mine absolutte favorittpenner.

En kjapp skriveprøve. Pilot Iroshizuku Shin-kai gjør seg veldig godt i denne penna.
Print Friendly, PDF & Email
2 comments
  1. Karlheinz

    Bra skrevet Anders. Jeg er 100% enig med deg i denne omtalen. M 800 serien vil alltid stå øverst på mine lister.

    1. Anders Kristiansen

      Takk for det, Karlheinz! Jeg har vært begeistret for Pelikan selv siden jeg kjøpte min første M400, men det var først med denne penna at det virkelig stemte for meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.