Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – Topp 5 penner i prisklassen 2500-5000 kroner

Jeg har etter hvert skrevet en serie med innlegg her på Fyllepenna.no med topp fem penner i ulike prisklasser. Det startet med topp fem starterpenner til under 500 kroner for to år siden. I fjor vår skrev jeg innlegg hvor jeg presenterte mine topp fem penner først i prisklassen 500-1000 kroner, og deretter fra 1000-2500 kroner. Nå har tiden kommet for å se på hvilke penner jeg mener er de beste i den neste prisklassen: 2500-5000 kroner.

I denne prisklassen begynner det å bli mer standard med splitter i gull i stedet for stål, og dette er også mye av grunnen til at enkelte av disse pennene er såpass dyre som de er. 2500-5000 kroner er en overraskende vanskelig prisklasse å finne penner i. I likhet med 500-1000 kroner, er det et lite vakuum her. Man finner haugevis av penner rett under 2500 kroner, og man finner definitivt mange til over 5000 kroner, men mellom der er det ikke så mange som man skulle tro.

Jeg har dessuten en regel om at jeg ikke skal inkludere penner i disse listene som jeg ikke har personlig erfaring med. Det reduserer naturligvis også mulighetene en del.

I tillegg til de fem pennene på lista har jeg lyst til å trekke frem to penner som ikke ble med: nemlig Leonardo Momento Zero Grande og Esterbrook Estie Oversize. Begge er mer enn gode nok til å komme inn på topp fem i denne prisklassen, men ettersom standardmodellene av begge to var på 1000-2500-lista fra i fjor, valgte jeg å ikke ta dem med her. Jeg synes likevel det er på sin plass å nevne dem, selv om de ikke er med på selve lista.

Leonardo Momento Zero Grande og Esterbrook Estie Oversize: definitivt topp fem i denne prisklassen, men samtidig utelatt fra det gode selskap fordi standardstørrelsene av dem var med i forrige innlegg i denne serien.

Her er altså topp fem fyllepenner i prisklassen 2500-5000 kroner. Trykk på lenkene i overskriftene for å komme til omtaler om de ulike pennene:

Pilot Custom 823

For meg er dette den soleklart beste pennen på denne lista. Den har vakuumfylling, og stor blekkapasitet, samt en splitt som skriver så glatt og uanstrengt at du nærmest bare kan støtte opp pennen og la den gjøre resten av jobben for deg. Jeg hadde en Custom 823 som jeg solgte, og det har jeg av og til angret på i ettertid. Jeg ser ikke bort fra at jeg kan komme til å kjøpe en ny etter hvert.

Pilot Custom 823 koster kr 3499,- hos Tudos.

Pelikan Souverän

Pelikan Souverän er ikke én modell, men flere, og den kommer også i flere forskjellige størrelser, fra den nette lille M400 og helt opp til M1000, som er godt inn i oversize-land. Dermed finnes det en Pelikan Souverän-penn for de aller fleste hender. Splittene er jevnt over gode, selv om de i mine øyne ikke akkurat renner over av egenart. Alle modellene er stempelfyllere, og de kommer jevnlig med nye spesialutgaver.

Jeg har omtalt Pelikan-penner flere ganger. Lenken i overskriften her går til et generelt innlegg om Souverän-serien. Hvis man vil lese mer konkrete omtaler, har jeg et par her:
Pelikan M800 Stone Garden
Pelikan M800 Brown/Black

Pelikan-pennene koster alt fra kr 2999,- til 4999,- hos Tudos. M1000 er dyrere, for den må man ut med kr 6990,- i samme butikk.

Sailor 1911 Large

Sailor 1911 har en fasong som slett ikke er ulik Pilot Custom 823, men selv den største utgaven av 1911 er litt mindre enn 823. Denne kommer altså i to utgaver: Standard og Large, og Large-utgaven kommer med splitter i 21K gull. Det er det ikke mange andre som gjør! (de fleste ligger på 14K eller 18K). Sailor er vel et av merkene som har størst utvalg av ulike typer splitter. Det som kanskje trekker litt ned her er at pennene fylles med patroner eller omformere. Omformerne gir dem ganske dårlig blekkapasitet, i tillegg til at omformerne i seg selv ikke er av spesielt god kvalitet. De har også proprietære patroner/omformere, hvilket byr på ytterligere begrensninger. Bortsett fra det er dette knakende gode penner.

Prisene varierer litt, men standardutgaven av 1911 Large koster kr 4199,- hos Tudos. Standardstørrelsen, som altså er litt mindre, koster kr 2199,-, og har en splitt i 14K gull. Du kan også få den med en splitt i 21K, og da koster den kr 2999,-.

Pilot Justus 95

Det er lett å glemme Justus 95. Kanskje fordi Pilot har så mange andre penner som fortjener mer oppmerksomhet, men denne er en underdog. Den har en ganske kul funksjon hvor du kan vri på et lite hjul på grepseksjonen, og dermed justere hvor fleksibel splitten er. Det er kanskje først og fremst det som gjør dette til en unik penn. Ellers er det en ganske stor penn, men den er også lett i vekt, så størrelsen hefter den ikke. Den fylles ved hjelp av omformer/patroner, og i likhet med Sailor bruker Pilot sine egne patroner. Når det er sagt kommer denne med en Con-70-omformer, og den er faktisk veldig bra, og har en god blekkapasitet sammenlignet med de fleste andre omformere.

Denne koster kr 3299,- eller kr 3499,- hos Tudos, avhengig av om du vil ha metalltrim i gull eller rhodium.

Parker Duofold

Personlig var jeg ikke overbegeistret for Parker Duofold da jeg testet den nylig, men det handlet også mye om mine personlige preferanser. Alt i alt er den en god penn, og med en lang og imponerende stamtavle som går helt tilbake til lanseringen av den første Duofolden i 1921. Den kommer i to forskjellige størrelser, hvor Centennial er den største, og International er litt mindre. Også Parker Duofold tar omformer/patroner.

Disse koster kr 4750,- eller kr 4950,- hos Tudos, avhengig av hvilken versjon du vil ha.

Les også:
Søndagssplitten – Topp fem starterpenner
Søndagssplitten – Topp 5 penner i prisklassen 500-1000 kroner
Søndagssplitten – Topp 5 penner i prisklassen 1000-2500 kroner

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.