Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – Status for samlingen

Januar er en fin tid til å gjøre opp status for samlingen sin, og tenke litt over hvilken retning hobbyen skal ta i året som kommer. For meg er denne hobbyen i stadig utvikling, og jeg finner jevnlig nye elementer av fyllepennhobbyen som fascinerer meg. Fokuset endrer seg fra år til år, og mens det de første få årene var om å gjøre å akkumulere og prøve så mange penner som mulig, kjenner jeg at iveren etter nye penner nå begynner å gå over til en dypere interesse som handler mer om å finne gleden i pennene jeg har.

Det siste året har jeg også kjent litt på presset om å ha nye ting å skrive om på bloggen hele tiden, og jeg må vel innrømme at dette kanskje er litt av grunnen til noen av innkjøpene jeg gjorde i fjor. Kunsten i 2020 blir å klare å levere ukentlige penneomtaler uten å måtte kjøpe så mange penner. Jeg har fortsatt mange penner i samlingen som jeg ikke har skrevet om, og jeg håper også at noen av leserne vil være villige til å låne meg penner.

Jeg har en komplett samling med Conklin All Americans.

Som jeg har skrevet om tidligere liker jeg å dele samlingen min inn i tre kategorier:

Brukspenner – Penner jeg bruker til vanlig, og som jeg har primært som skriveredskaper og ikke samleobjekter. Jeg regner også Conklin All American-pennene mine i denne kategorien, selv om man kanskje kan argumentere med at de etter hvert har blitt samleobjekter. Jeg har i skrivende stund 46 penner i denne kategorien.

Pan – Pan-samlingen min er ikke penner jeg bruker så veldig mye (skjønt det hender selvfølgelig jeg fyller et par av dem). De er heller et slags fokuspunkt for en samlemani. De er ikke alltid så lette å finne heller, så det er en konstant skattejakt etter disse pennene. Per i dag har jeg 41 Pan-penner i samlingen min.

Referansepenner – som penneblogger er det ofte fint å kunne sammenligne penner jeg omtaler med kjente modeller som så mange som mulig av leserne mine har erfaringer med selv. Dette gjelder penner som Lamy Safari, TWSBI Eco, Pilot Metropolitan, Caran d’Ache 849, Noodler’s Konrad m. fl. Dette er ikke penner jeg bruker mye til vanlig, men som jeg føler er viktige å ha tilgang til for å kunne skrive bloggen og være en ressursperson i fyllepennmiljøet. Jeg har 21 penner som jeg definerer som referansepenner.

I tillegg til disse kan jeg tilføye et par kategorier til: kinapenner og uidentifiserte vintagepenner i varierende stand. Jeg regner egentlig ikke disse to siste kategoriene som en del av samlingen min, og har heller ikke oversikt over hvor mange penner jeg har i disse kategoriene.

Pan-samlingen min vokste veldig i fjor.

Pennekjøp: 2019 vs. 2020

Jeg trodde jeg var flink og ikke kjøpte så mange penner i 2019, men når jeg teller over ser jeg at det faktisk ble hele 44 nye penner! Av disse 44 var det 29 Pan-penner (jeg kjøpte en hel samling av én person, i tillegg til at jeg fant enkeltpenner her og der jevnlig gjennom hele året). 5 av de 15 pennene som ikke var Pan-penner kan defineres som referansepenner, og de siste 10 inngikk i den delen av samlingen jeg bruker jevnlig.

Det sier seg selv at jeg ikke kan fortsette slik, så jeg har satt meg som mål for 2020 å tøyle inn dette. Jeg skal ikke kjøpe flere enn fem brukspenner i 2020. Målet er også å selge en del penner, slik at samlingen som helhet ikke vokser i løpet av året.

Penner i bruks-kategorien.

Når det gjelder Pan-penner så er dette litt annerledes, ettersom de er vanskelige å finne, og det gjelder å smi mens jernet er varmt når man faktisk finner dem. Jeg gjør derfor unntak for Pan-penner, og legger ikke begrensninger på hvor mange i denne kategorien jeg har lov til å kjøpe. Pan er vanligvis ikke så veldig dyre heller, så det er ikke de som velter budsjettet mitt.

I referansepenn-kategorien føler jeg egentlig at jeg har det jeg trenger, så der tror jeg ikke det blir noen innkjøp i året som kommer.

Dette er det jeg kaller referansepenner, penner som mange har kjennskap til, og som er lette å sammenligne med.

Bare 5 penner?

Med en begrensning på bare fem penner i året som kommer gjelder det å tenke litt over hva man har lyst på, og kanskje planlegge kjøpene litt. Jeg har allerede kjøpt én penn i år, en Platinum 3776 Bourgogne som lå ute til en snill pris på Finn.no. I tillegg har jeg lyst til å endelig få tak i en Delta Dolcevita i løpet av året. Jeg har hatt lyst på en siden jeg begynte å samle på penner, og kanskje er det i år jeg skal få det til.

I tillegg går det rykter om at det snart kommer en Leonardo Momento Zero Grande i Arco Bronze-celluloid på markedet. Jeg aner ikke hva den kommer til å koste, men med mindre prisen er unormalt høy til Leonardo å være, kommer jeg nok til å prøve å få tak i en av dem.

Har du noen nyttårsforsetter på pennefronten, og hvilke penner planlegger du å skaffe deg i løpet av året som kommer?

Print Friendly, PDF & Email
One comment
  1. Kjartan Skogly Kversøy

    Det er lurt med en plan. Det er alltid plass til en Waterman fra før 1930 i samlingen. En Soennecken til en god pris med EF splitt er også på ønskelisten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.