Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – Praktisk info om fyllepenner

Jeg antar at flertallet av bloggens lesere nå har fått med seg at jeg var gjest på Praktisk info med Jon Almaas torsdag denne uken. De som eventuelt ikke har fått med seg programmet enda kan streame det gratis på Dplay (sesong 5, episode 5). Jeg har fått mange tilbakemeldinger etter programmet, og tenkte at ukas søndagssplitt rett og slett kunne være en kommentar til programmet, og kanskje ha litt utdypende informasjon om det vi snakket om på TV.

Det er én tilbakemelding som går igjen, og som jeg har hørt fra veldig mange, både fra andre fyllepennentusiaster, og fra folk som ikke er det: nemlig at innslaget var for kort. Til en viss grad er jeg enig i det, men jeg har også full forståelse for at produsentene må klippe ut en del for å både opprettholde framdriften i programmet, og ikke minst holde seg til den tilmålte tiden. Programmet handlet om hobbyer, og dette innslaget var ment som en presentasjon av en hobby som kanskje ikke så mange vet om: nemlig å samle på, og bruke fyllepenner. Til dette formålet synes jeg det fungerte helt greit med den lengden innslaget hadde.

Fyllepenner på fly

Jon Almaas spurte om noen av temaene jeg har skrevet om i Søndagssplitten, og jeg svarte med et veldig spesifikt eksempel, nemlig innlegget jeg skrev om å fly med fyllepenner. Jeg har tenkt etterpå at jeg kanskje burde vært litt mer generell her. Jeg skriver jo om alt fra pennehistorikk, penneomtaler, blekk, spesifikke pennemerker, restaurering av penner, bruk av fyllepenner, i tillegg til brukertips om vasking, vedlikehold, etc. Jeg skrev også et innlegg etter messa jeg var på i London, som jeg nevnte i programmet.

Da jeg startet denne bloggen, og bestemte meg for å skrive tre innlegg i uka, var jeg veldig spent på om jeg ville klare å finne nok temaer å skrive om. Men jo dypere jeg dykker ned i denne hobbyen, jo større er verdenen som åpenbarer seg for meg, og i løpet av det drøye året jeg har holdt på med Fyllepenna.no har jeg ikke en eneste gang hatt problemer med å finne ut hva jeg skal fylle innleggene med.

15 000 kroner!?

Det ble filmet veldig mye mer enn det som til slutt ble med i det ferdige programmet. Vi snakket blant annet om flere av pennene jeg hadde med, og jeg viste fram litt forskjellige typer splitter. Jeg viste også fram en Pilot Metropolitan, og sammenlignet den med noen av de dyrere pennene, for å vise at det ikke trenger å koste så mye for en god fyllepenn. Jeg synes det var litt synd at de kuttet ut dette, og fikk det til å fremstå som om jeg mente at man må ut med 15 000 kroner for en fyllepenn nå til dags.

15 000 kroner er verdien på den pennen Henriette Steenstrup sto og prøvde akkurat da, en Montblanc Writer’s Edition Dumas, som kanskje er den mest verdifulle pennen i samlingen min. Man trenger selvfølgelig ikke å betale så mye for en god fyllepenn. Tvert imot, for 250 kroner kan man for eksempel kjøpe seg en Pilot Metropolitan, som er en kjempegod penn!

Hvis det er én ting jeg skulle ønske jeg kunne endre på i programmet, så er det akkurat dette, fordi jeg frykter at innslaget til slutt endte opp med å bekrefte fordommer folk har om at fyllepenner er fryktelig dyrt, når dette faktisk ikke trenger å være tilfellet i det hele tatt. Jeg forstår at dyre luksuspenner er mer fascinerende, og at man valgte å prioritere det når først innslaget ble såpass kort, men jeg er usikker på om programmet bidro til å rekruttere så mange nye til hobbyen som det kunne gjort, eller om noen heller ble skremt bort.

Så var det pennene da…

Jeg hadde med meg en del penner som sto fremme under hele innslaget, men det ble til slutt ikke sagt så mye om dem. For de som har lyst til å vite hvilke penner det var, inkluderer jeg her en liste, med lenker til de av pennene jeg har skrevet omtaler av:

Brettet til venstre: ASC Gladiatore Medio Arco Bronze, Visconti Homo Sapiens London Fog, Visconti Divina Elegance Midi, Montegrappa Extra 1930 Shiny Lines/Dove, Montblanc Writer’s Edition Dumas, Platinum 3776 Bourgogne, Conklin Mark Twain Crescent Filler Demonstrator, Esterbrook Estie Honeycomb Oversize, Leonardo Momento Zero Rosewood Ebonite, Onoto Magna Tortoiseshell.

Brettet til høyre er befolket med norskproduserte Pan-penner: Pan Jr. rosastripet, Pan 35 gull/svart marmorert, Pan 30 grønn tverrstripet, Pan 45 brunstripet, Pan 53 blåstripet, Pan 53 brunstripet, Pan Start blå, Pan 1350 rød.

Konklusjon

Selv om det var noen ting i det ferdige programmet man kanskje kunne ønske var klippet annerledes, er jeg jevnt over godt fornøyd selv. Det er jo gjerne sånn at når man blir intervjuet om noe, så vil man kunne oppleve at uttalelser misforstås, tas ut av sammenheng, eller at intervjueren fokuserer på andre ting enn det du selv tenker er viktig. Dette har jeg også opplevd flere ganger som musiker, når jeg har blitt intervjuet i aviser i forbindelse med konserter jeg har gjort. Det må man nesten bare regne med, rett og slett.

Selv er jeg stor fan av Jon Almaas, og syntes det var veldig gøy å både få møte ham, og attpåtil snakke om fyllepenner med ham. Jeg har også alltid vært fascinert av film- og TV-bransjen, og er en sånn som alltid ser alle behind-the-scenes-dokumentarene på DVDene jeg eier, så det var veldig interessant å få se hvordan et slikt program blir til bak kulissene, og å være en liten del av dette. Sist, men ikke minst, var det utrolig gøy å se seg selv på TV, og få denne muligheten til å snakke litt om denne smale nisjen som jeg brenner så mye for. Jeg har fått masse fine tilbakemeldinger etter at programmet gikk på lufta, og forhåpentligvis vil de av seerne som syntes fyllepenner så interessant ut, oppsøke bloggen, og finne den informasjonen de trenger her for å komme i gang, enten de bare har lyst til å kjøpe seg en bedre penn enn de har fra før, eller de er interessert i å prøve ut fyllepenner som hobby.

Avslutningsvis vil jeg takke Jon Almaas og produksjonsteamet hans for at de ville ha et innslag om fyllepenner, og at de inviterte meg nedover. Jeg satte veldig stor pris på å få være med på Praktisk info. Og så håper jeg at Henriette Steenstrup kjøper seg en fyllepenn. Det virket i hvert fall som at hun hadde stor glede av å skrive med dem.

Alle bildene i denne artikkelen er skjermdumper fra Praktisk info med Jon Almaas.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.