Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – Hvorfor bør DU være med på NaNoWriMo?

Vi er i oktober, og det er under en måned igjen til høstens vakreste eventyr braker løs, nemlig National Novel Writing Month (NaNoWriMo). NaNoWriMo-deltakerne setter seg som mål å skrive et førsteutkast til en roman på minimum 50.000 ord i løpet av november måned.

Jeg har skrevet mye om NaNoWriMo her på bloggen før om årene, og lenker opp noen av de tidligere innleggene nederst her, hvis man er interessert i å lese mer om det. Hvis man har lyst til å være med på NaNoWriMo i år, er det nå man bør bestemme seg for det, og begynne å planlegge litt. Derfor tenkte jeg å bruke dette innlegget til å servere noen gode grunner til HVORFOR man bør bli med på denne galskapen. Hvorfor i all verden skal man prøve å skrive en hel roman på bare en måned? Vel, her er 11 grunner:

1. For å endelig få skrevet romanen du har gått og drømt om i mange år
Det er mange der ute som går med en drøm om å skrive en roman, men som aldri kommer ordentlig i gang med det, fordi oppgaven virker så stor og uoverkommelig. Det er også mange som faktisk begynner å skrive, men som aldri kommer seg forbi kapittel 1, fordi de går tilbake og begynner å revidere før de har fått hele historien sin ned på papiret. En måned med skriving er langt mer overkommelig. Da ser man tydelig hvor målstreken er. I tillegg rekker man ikke å revidere, man må bare tvinge seg videre.

2. For å komme i bedre kontakt med din kreative side og bli bedre kjent med din egen fantasi
Vi mennesker har en utrolig evne til å tenke kreativt, men mange av oss utnytter ikke denne kreativiteten så veldig mye på daglig basis. NaNoWriMo er en veldig god måte å trene kreativiteten sin på. Det smitter også over på andre gjøremål.

3. For å bare ha det gøy med skriving og historiefortelling igjen
Husker du hvor gøy det var å skrive eventyr og historier da du var barn? Har du noen gang lurt på hvorfor du sluttet med det? Det er ingen grunn til at man ikke kan ha glede av å leke og finne på historier også som voksen.

4. For å få oppleve et fantastisk miljø med skriveglade mennesker
Skriving er i utgangspunktet et ensomt foretagende, men i forbindelse med NaNoWriMo har det vokst fram et ganske stort og aktivt skrivemiljø her til lands. I ikke-pandemi-tider er det mange som møtes for å sitte i samme rom og skrive, diskutere ideer, utveksle erfaringer med mer. Under pandemien har vi ikke kunne møttes fysisk, og nå ser det heller ikke ut til at det vil bli fysiske møter under årets NaNoWriMo, men vi har også en veldig aktiv Discord-server knyttet til NaNoWriMo. Der er det aktivitet året rundt, og spesielt i november.

NaNoWriMo-miljøet er også et av de mest inkluderende miljøene jeg har opplevd. Man kan komme akkurat som man er, uten å være redd for å bli dømt, mobbet eller sett ned på. Her er det plass til alle.

5. For å lære hvordan du kan håndtere store prosjekter
Jeg har tatt lærdommer fra NaNoWriMo inn i flere prosjekter på jobb; prosjekter som ikke nødvendigvis har vært knyttet til skriving. NaNoWriMo har lært meg å få ting gjort, og at det ikke alltid er så viktig at alt er perfekt med en gang. Erfaringene fra NaNoWriMo hjelper meg også å strukturere måten jeg jobber med prosjekter på, og gjør at jeg ikke blir så lett overveldet hvis noe virker veldig stort og uoverkommelig.

6. For å lære å se de store linjene i det du holder på med
Detaljene er viktige, for all del, men ikke før du har fått på plass de store linjene. Under NaNoWriMo har du ikke tid til å tenke så mye på detaljene. Det handler mer om å få alle ideene ned på papiret, skaffe seg en oversikt over hele historien og hvordan den skal struktureres, ha en grov plan for hva som skjer i hvert enkelt kapittel. Når man da setter seg og skriver må fokuset være på hvor historien og karakterene skal ende opp, og hvilke mellomlandinger de gjør underveis, ikke på hvordan man skriver et spesifikt ord, eller hvilket ord som passer best til å beskrive et gitt fenomen. Det kan man tenke på senere.

7. For å utfordre deg selv, og gjøre noe du ikke trodde du ville klare
Det er mange som blir med på NaNoWriMo som ikke egentlig tror de er i stand til å skrive en hel bok. Men de prøver likevel, og mange av dem ender opp med å skrive mye, mye mer enn de trodde var realistisk. Gi deg selv utfordringen. Du har et mye større potensiale enn du antakelig er klar over.

8. For å bryte ut av komfortsonen din
Jeg tror det er viktig at man går utenfor komfortsonen sin av og til. Det må til for å utvikle seg som menneske, og for å tilegne seg nye ferdigheter. Hvis man ikke er vant til å jobbe kreativt, og å bruke sin egen fantasi, vil det oppleves som utrygt og ukomfortabelt, men da er også tilfredsstillelsen desto større når man kommer over det, og faktisk gjennomfører. Også vil man være litt mer komfortabel med å starte andre prosjekter senere.

9. For å gi deg selv en måned med aktiv, skapende underholdning
I vårt samfunn konsumerer vi mye passiv underholdning. Vi setter på TVen og lar oss underholde uten å egentlig gjøre noe selv. Av og til kan det være akkurat det vi trenger, men hva får vi ut av det i lengden? På hvilken måte skaper det verdier i livene våre? Jeg mener at alle bør, i hvert fall av og til, gjøre noe aktivt og skapende. Det kan være ting som å spille i band eller korps, synge i kor, tegne eller male, håndarbeid, eller skriving. Sett av én måned, og bruk tiden du normalt ville brukt foran TVen eller på sosiale medier til å skrive en bok i stedet. Du kommer ikke til å angre.

10. For å bryte opp de hverdagslige rutinene, og gjøre noe nytt og spennende!
Vær litt eventyrlysten, utforsk nye verdener som bare finnes i ditt eget hode! Det å gjøre noe helt annet enn man er vant til i en kort periode, er stimulerende på alle mulige måter, og noe alle bør gjøre en gang i blant. Enten det er snakk om å skrive en bok, eller man har et helt annet prosjekt man har lyst til å gjennomføre.

11. For å oppleve følelsen av å holde en hel bok du har skrevet selv
Det er en utrolig tilfredsstillelse å sitte på slutten av NaNoWriMo med en hel bok man har skrevet selv. Og det spiller faktisk ingen rolle om man er fornøyd med det man har skrevet eller ikke. Det er en roman! Og du har skrevet den helt selv! Hvis du har skrevet på data anbefaler jeg å printe ut hele boken, bare for å kjenne på en fysisk utgave av den siste månedens strabaser.

Når man klarer NaNoWriMo opplever man en slags lykkefølelse, nesten som en beruselse. Man føler seg uovervinnelig, og den følelsen vedvarer. Du har i løpet av den siste måneden hevet lista for hva du kan klare å gjøre. Hvis du klarer å skrive en hel bok på bare en måned, da kan du klare nesten hva som helst, da! Det er en veldig god følelse, og om du ikke sitter igjen med noe annet på slutten av NaNoWriMo, er det fortsatt verdt alt slitet bare for å kjenne på denne ene følelsen.

Les mer:
Søndagssplitten – National Novel Writing Month
Søndagssplitten – Hvordan vinne National Novel Writing Month
Søndagssplitten – 13 tips til å skrive NaNoWriMo for hånd
Min rapport fra NaNoWriMo 2019
Min rapport fra NaNoWriMo 2020

Rettighetene til NaNoWriMo-logoen tilhører National Novel Writing Month.

Print Friendly, PDF & Email
2 comments
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.