Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – Helt suverent!

Det er noen penner som har vært på markedet i flere tiår så og si uten endring, og som likevel klarer å holde seg relevante. Vi snakker om penner som Lamy 2000, Pilot Vanishing Point, Montblanc Meisterstuck, og ikke minst Pelikan Souverän. Førstkommende fredag er det Pelikan Hub, en internasjonal event hvor det arrangeres pennemøter i en lang rekke byer i hele verden. Jeg har selv tenkt meg på huben i Oslo, hvor det er 27 påmeldte, og gleder meg veldig til det. I den forbindelse tenkte jeg her å skrive litt om Pelikan sin Souverän-serie.

Souverän-serien omfatter ganske mange forskjellige pennemodeller, og det kan virke som en ugjennomtrengelig jungel å prøve å navigere utvalget av disse pennene i diverse nettbutikker. Jeg skal prøve å gjøre dette så oversiktlig som mulig, men først, litt historie.

Reklame fra 1950 for Pelikan Modell 400. Bilde: Pelikan.

Souverän-serien kom først i 1982, men historien går egentlig helt tilbake til 1950, da Pelikan lanserte sin “Modell 400”, eller bare M400. Dette var den første pennen med de karakteristiske grønne “Stresemann”-stripene, som Pelikan etter hvert har blitt så kjent for. Navnet kommer fra den tyske rikskansleren og utenriksministeren Gustav Stresemann (1878-1929), som var kjent for å gå i pinstripe-dresser.

I 1982 bestemte Pelikan seg for å relansere M400, under navnet Souverän M400. Den nye versjonen tok utgangspunkt i det samme designet, og den samme fyllemekanikken som versjonen fra 1950, med noen få utseendemessige oppdateringer, og denne pennen har vært i produksjon, og mer eller mindre uendret, siden da.

Souverän-familien. Fra toppen: M1000 Green/black, M800 Stone Garden, M600 Black, M400 Tortoiseshell Brown.

Etter hvert fant Pelikan ut at de også ønsket å tilby en større versjon av den samme pennen, og i 1985 lanserte de derfor M600. To år senere kom M800, og så drøyet det helt til 1997 før de kom med den største versjonen: M1000. I 1998 kom dessuten lillebroren i Souverän-familien: M300, som er enda mindre enn M400. Den er litt mer anonym enn resten av søskenflokken, og har ikke kommet ut i like mange versjoner som de andre størrelsene.

Det er en betydelig størrelsesforskjell på splittene også.

Som de fleste sikkert nå har skjønt, benytter Pelikan seg av tallkoder. Modellenes tall sier noe om størrelsene på pennene. I utgangspunktet kommer alle Souverän-pennene med gulltrim, men noen spesialutgaver kommer med sølvfarget trim i stedet, og da har de et femtall til slutt, som blant annet er tilfellet med M1005 Stresemann. Noen modeller har hatt gullfarget hette og endeskrue i metall, og disse har 50 i tallet, for eksempel M450 Tortoise-Filled Gold fra 2004. Det finnes også noen få modeller med sølvfarget metallhette/endeskrue, og disse har 20 i tallet, slik som M625 Dark-red-transparent fra 2007. 10 symboliserer at det er metallelementer på pennekroppen, enten i form av striper eller ringer. Et eksempel på dette er fjorårets M815 Metal Striped, som har metallstriper i stedet for de vanlige Pelikan-stripene, i tillegg til at klipsen og ringene er sølvfarget, derav 5-tallet til slutt.

Dette er de fire standardfargene Souverän-pennene kommer i. Bilde: Pelikan.

Pelikan Souverän kommer i fire standardfarger: grønn, svart, blå og rød. M400 og M600 kommer i alle fargene. M800 kommer i alle bortsett fra rød (den gjorde det før, men den røde versjonen gikk ut av produksjon for noen år siden, av en eller annen grunn). M1000 kommer kun i grønn og svart.

I tillegg er det et hav av spesialutgaver og limited editions. Jeg skal ikke gå så veldig inn i detalj her, og det varierer veldig hvilke størrelser spesialutgavene kommer i. Det har for eksempel ikke kommet en spesialutgave av M400 siden 2016, men da kom det til gjengjeld to: M400 Tortoiseshell Brown og M405 Stresemann. I 2017 kom det hele tre spesialutgaver av M800: Renaissance Brown og Raden Gold, i tillegg til M805 Ocean Swirl. Det kommer gjerne et sted mellom 3 og 5 nye spesialutgaver i året, fordelt på de forskjellige størrelsene. Enkelte utgaver, som Stresemann og Tortoiseshell Brown har kommet i flere forskjellige størrelser opp gjennom årene. Andre forblir unike for den ene størrelsen de kom i. En trend som ser ut til å ha holdt seg ganske konstant de siste årene er at det kommer en årlig utgave av M600 med hvit hette og endeskrue, og med de klassiske Pelikan-stripene i nye farger. De siste årene har denne modellen kommet med henholdsvis hvite, rosa, turkise og fiolette striper. Årets spesialutgaver er M600 Violet-White, M805 Blue Dunes og M1005 Stresemann.

Når man i tillegg til alt dette tar hensyn til alle de forskjellige splittstørrelsene man kan få hver enkelt Pelikan-modell i, skjønner man raskt at dette blir komplisert, spesielt for de som forhandler Pelikan. Og dette er bare Souverän-serien. Pelikan har jo også mange andre pennemodeller, selv om det nok er Souverän som er den mest kjente, og mest populære.

M205 Star Ruby, som kommer nå i høst. Bilde: Pelikan.

Helt til slutt vil jeg nevnte M200, som ikke er regnet som en del av Souverän-søskenflokken, men som kanskje bør kunne anses som et søskenbarn? Dette er en litt billigere penn med stålsplitt, men fasongen og størrelsen er akkurat den samme som M400. Man kan til og med kjøpe en gullsplittseksjon fra M400 og sette inn i en M200. M200 er for det meste demonstrasjonspenner, og kommer i årlige spesialutgaver inspirert av edelsteiner. Disse pennene er akkompagnert av årlige blekk i Pelikan Edelstein-serien. Årets utgave er en dyp rosa med noe glitter i (det er glitter i pennen, men jeg tror ikke det er det i blekket), og har fått navnet Star Ruby.

Til dere som kommer på Pelikan Hub i Oslo på fredag: jeg gleder meg til å treffe dere alle sammen. Det kommer til å bli utrolig gøy! Og dere som ikke har mulighet til å komme til Oslo vil jeg oppfordre til å legge ut bilder av favorittpennene deres (trenger ikke å være Pelikan) på sosiale medier den dagen.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.