Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – En gjennomgang av Blackwing Volumes

Jeg har tidligere skrevet innlegg hvor jeg går gjennom enkelte serier med spesialutgaver av fyllepenner, men det finnes jo også noen slike serier med blyanter. Den mest kjente av disse er kanskje Blackwing Volumes.

Blackwing Volumes er en abonnementsordning fra Blackwing, hvor man får tilsendt en tolvpakning med nye Blackwing-blyanter fire ganger i året. Det er abonnentene som får blyantene først, men hvis man ikke ønsker å binde seg til et abonnement pleier de også å dukke opp i diverse butikker etter hvert. Her til lands kan man blant annet få kjøpt en del av disse blyantene hos Lush Dive. Men de er spesialutgaver, og det er begrenset hvor mange som blir laget. Så snart Blackwing begynner å produsere neste utgave blir det ikke lenger laget flere av de forrige.

Hver av disse blyantene er inspirert av hendelser, personer, kunstretninger eller lignende som har satt sitt spor på historien. Blackwing holder til i California, og serien bærer preg av at hovedfokuset deres er på amerikansk historie og kultur, og kanskje spesielt deres egen hjemstat California.

Alle blyantene har den karakteristiske Blackwing-presslåsen, som er laget slik at man kan bytte ut viskelæret hvis man bruker det opp, eller eventuelt hvis man bare vil ha viskelær i en annen farge (man kan få kjøpt pakker med viskelær som passer i disse blyantene i ganske mange forskjellige farger).

Selv har jeg abonnert på disse blyantene siden den tredje utgaven kom (Blackwing Volume 1138), og har også klart å sikre meg eksemplarer av de to første utgavene, for å ha en komplett samling. Så langt har det kommet 22 blyanter i denne serien, og her følger en fullstendig gjennomgang av alle sammen. Klikk på lenkene i overskriftene for mer info om hver enkelt blyant.

Blackwing Volume 725
Den første blyanten i Blackwing Volumes-serien kom i 2015, og markerte 50-årsjubileet for 1965-utgaven av Newport Folk Festival. Sunburst-lakken på blyanten er inspirert av Fender Stratocaster-gitaren som Bob Dylan brukte på sin konsert på denne festivalen, en konsert som markerte en overgang for Dylan, som for første gang spilte et sett med rock and roll på elektrisk gitar foran et publikum som ble fullstendig tatt på senga av denne nye retningen fra artisten. Konserten fant sted 25. juli 1965, og har fått legendestatus. Datoen har gitt nummeret til blyanten (7/25).

Blackwing Volume 211
John Muir var en forfatter, poet og kunstner, men han var også en miljøforkjemper, og primus motor for å få Yosemite etablert som nasjonalpark. Denne blyanten har fått nummer etter John Muir-stien, som går gjennom Yosemite, og er 211 miles lang.

Blackwing Volume 1138
Denne blyanten er en hyllest til science fiction-filmer. Nummeret 1138 kommer fra Star Wars-regissøren George Lucas sin gjennombruddsfilm THX 1138, og er et nummer som dukker opp i alle filmene han har laget siden. Utseendet på blyanten forøvrig er hentet fra Georges Méliès sin film “Le voyage dans la lune” (reisen til månen) fra 1902. Med sine tretten minutter var filmen banebrytende, både på grunn av lengden, de intrikate settene, kostymene og spesialeffektene. Blackwing benyttet en teknikk hvor de laget en strekkode av denne filmen, og kondensert hele filmen til individuelle streker som er gjengitt nedover hele blyanten.

Blackwing Volume 24
Blackwing Volumes 24 hedrer forfatteren John Steinbeck, og er designet i samarbeid med den kjente forfatterens sønn, Thomas Steinbeck. Steinbeck var en rutinemann. Hver morgen spisset han 24 blyanter og satte dem i et glass. Etter hvert som han skrev dem butte flyttet han dem over til et tomt glass, og da han hadde jobbet seg gjennom alle 24 blyantene spisset ham dem på nytt, og gjentok prosessen til han var ferdig for dagen. Det sies også at han hatet de gule Dixon Ticonderoga-blyantene, som var ganske standard på den tiden, og at han syntes blyanter med skrikende farger var distraherende. Blackwing laget derfor denne blyanten helt svart.

Blackwing Volume 56
Joe DiMaggio var en av de mest kjente baseballspillerne gjennom historien. Han spilte for New York Yankees i tretten sesonger fra 1936 til 1951 (det var tre sesonger under krigen hvor han ikke spilte fordi han tjenestegjorde i militæret). Han er mest kjent for å ha slått såkalte “safe hits” 56 kamper på rad sommeren 1941, en rekord som fortsatt står den dag i dag. Denne blyanten hyller DiMaggios rekord, og markerte 75-årsjubileet til denne hendelsen. Blyanten har fått farger som matcher de hvite New York Yankees-draktene med blå pinstripes.

Blackwing Volume 344
Denne blyanten er inspirert av fotografen Dorothea Lange, og hennes bilde “Migrant Mother” fra 1936. Blyanten markerte at det var 80 år siden bildet ble tatt, og nummeret referer til Library of Congress LOT 344, som inneholder flere av Langes bilder. Fargene på blyanten viser hvordan en standard Blackwing 602-blyant ville ha sett ut i det røde lyset i et mørkerom.

Blackwing Volume 530
Blackwing Volume 530 er inspirert av gullrushet i California i årene 1848-1855. Dette var en periode som på mange måter definerte California som den smeltedigelen av mennesker, kulturer og ideer som staten fortsatt er den dag i dag. Blyantnummeret stammer fra Sutter’s Mill, som er “California Historical Landmark No. 530“, og stedet hvor det først ble funnet gull.

Blackwing Volume 205
I år 138 f.kr. satte den kinesiske diplomaten og oppdagelsesreisende Zhang Qian ut på en lang reise vestover. Reisen varte i over tretten år, og dannet grunnlaget for Silkeveien, den kjente handelsruten som etter hvert skulle åpne for handel og kommunikasjon mellom Asia og Europa. En av varene det ble handlet mye med på Silkeveien var jade, og det er denne som har inspirert utseendet på disse blyantene. Denne utgivelsen skiller seg fra de andre Volumes-blyantene, ettersom den faktisk inneholder blyanter i to ulike farger, som representerer henholdsvis grønn og hvit jade. Nummeret kommer av molekylvekten til jadeitt, som er en av de mer etterspurte formene for jade.

Blackwing Volume 73
Denne blyanten er inspirert av Lake Tahoe, og andre naturperler som har inspirert utallige kunstverk opp gjennom årene. Lake Tahoe har en usedvanlig klar og vakker blåfarge, men på sekstitallet opplevde man at blåfargen, og sikten i vannet forsvant på grunn av forurensning. Takket være en heroisk innsats for å reversere denne utviklingen, har sjøen nå begynt å få tilbake de egenskapene den en gang hadde. Fargen og mønsteret på blyanten representerer vannet i Lake Tahoe, og den siste målingen som ble gjort på siktedypet i sjøen før blyanten ble lansert viste at man hadde en sikt på 73 fot, derav nummeret på blyanten.

Blackwing Volume 1
Nummeret på denne blyanten kommer fra countryartisten Guy Clarks debutalbum “Old No. 1” fra 1975. Clarks musikk utmerket seg med sin autentiske og ujålete stil, og dette albumet regnes av mange som et av de mest innflytelsesrike i sjangeren. Dette er den foreløpig eneste runde blyanten i Volumes-serien, og den har en grå-brun finish som lar konturene i treverket skinne gjennom.

Blackwing Volume 16.2
Blackwing 16.2 er inspirert av Ada Lovelace, som etter sin død fikk tilnavnet “dataalderens profet”. Charles Babbage utviklet sin “Analytical Engine“, som regnes som tidenes første datamaskin så tidlig som i 1835, og det var i 1843 at Ada Lovelace skrev ned noen tanker hun hadde gjort seg om denne maskinen mens hun oversatte en artikkel om den. Blant hennes notater var blant annet koden til et dataprogram, hvilket gjorde Lovelace til den første dataprogrammereren i historien. Blyanten har blitt nummerert etter lagringskapasiteten på Babbage sin analysemaskin, som var 16,2 kilobyte. Blyanten er sort og hvit, og fargene refererer til utseendet på noen av de første personlige datamaskinene som begynte å bli vanlige fra 1980-tallet og utover.

Blackwing Volume 54
Surrealismen oppsto som en del av kunsten i årene etter første verdenskrig, og søkte å bryte med logikken man fant i kunsten fram til da. Surrealistene ville hente fram ting fra det underbevisste, og kunsten forestilte ofte merkelige drømmescenarioer hvor de ulike elementene i verket ikke hadde noen åpenbar sammenheng med hverandre. I designet av denne blyanten benyttet Blackwing en populær surrealistisk selskapslek som kalles “utsøkt lik“, eller “utsøkt kadaver”, hvor man bretter et ark flere ganger, og hver deltaker tegner en del av en karakter eller skriver en del av en setning, uten å se hva de andre har gjort. Blackwing delte blyanten inn i fem komponenter: grafitt, lakk, innskrift, presslås og viskelær. Deretter valgte de tilfeldige farger og design for hver av disse, og satte dem sammen. Resultatet ble en rosa blyant med turkis innskrift på siden, sølvfarget presslås og mørkeblått viskelær. Blyanten har hardere grafitt enn de fleste andre Blackwing-blyanter. Nummeret er hentet fra 54 Rue du Chateau i Paris, som huset kunstnerkollektivet hvor man antar at utsøkt lik ble oppfunnet (navnet på leken kom angivelig fra et av de første resultatene av den, som var setningen: “Det utsøkte liket vil drikke den nye vinen”).

Blackwing Volume 10001
10001-blyanten hedrer den japanske matematikklæreren Tetsuya Miyamoto, som fant opp KenKen, et numerisk puslespill i samme sjanger som sudoku eller kakuro. Nummeret er et palindrom, både i de arabiske tallene vi er vant med, og de japanske Kanji-bokstavene. Tallet er også knyttet til favoritt-regnestykket til Miyamoto. Mens de fleste Blackwing-blyantene har seks sider, har denne blyanten bare fem. Med det modellerer den de japanske Gõkaku-blyantene, som også er femsidet. “Gõkaku” betyr “bestått”, som i resultatet av en eksamen, og alle studenter som fullfører Miyamotos matematikk-klasser får en Gõkaku-blyant hver.

Blackwing Volume 33 1/3
Dette er en blyant som er inspirert av LP-plater som et fysisk format for lagring av musikk. Den er derfor helt sort, og nederst ved spissen har den noen riller som skal representere rillene i en LP-plate. Tallet er antall omdreininger en vinylplate gjør i minuttet når den blir spilt av.

Blackwing Volume 4
30. juli i år skjøt NASA opp en rakett som sendte en ny rover til Mars. Den er planlagt å komme frem i februar 2021, og har fått navnet Perseverance. Blackwing fikk nyss i at teamet som jobbet med å utvikle roveren hadde tegnet opp de første konseptene for den med Blackwing-blyanter. De bestemte seg for å lage en blyant som var inspirert av nettopp Perseverance og den røde planeten. Blyanten er rustfarget og med sand-aktig tekstur, noe som hinter til den rødlige sanden på Mars’ overflate. Den har en bronsefarget presslås, samt kremfarget viskelær og innskrift. Mars er den fjerde planeten fra solen, og tallet 4 ble derfor valgt som navn på blyanten.

Blackwing Volume 811
Dr. Maya Angelou holdt en tale i New York Public Library i 2010 hvor hun beskrev biblioteker som regnbuer i skyene, hvor man selv i tunge, tøffe og harde tider kunne finne et snev av håp. Denne blyanten er en hyllest til bibliotekene, og fargene er inspirert av de ikoniske grønne banklampene man tidligere kunne finne på mange biblioteker rundt omkring i verden. Tallet 811 er en referanse til den delen av Deweys Desimal-system hvor man finner de mest kjente verkene av nettopp Maya Angelou.

Blackwing Volume 10
I 1887 fikk journalisten Nellie Bly i oppgave av redaktøren sin å skrive en sak om forholdene på sinnsykehuset på Blackwell’s Island i New York. Hun valgte å legge seg inn på sykehuset i ti dager for å best kunne oppleve det fra innsiden, og resultatet ble en serie artikler kalt “Ten Days in a Mad-house“. Blys artikler ble et tidlig, og ikonisk, eksempel på gravende og upartisk journalistikk, og avslørte hvor dårlige forholdene var for de som slet med mentale lidelser på den tiden. Blyanten er en hyllest til Nellie Bly og andre journalister som henne, som gjør alt i sin makt for å snakke de svakes sak, og holde befolkningen informert. Fargene på blyanten er gråtoner inspirert av avissider, og tallet representerer de ti dagene Bly befant seg på Blackwell’s Island.

Blackwing Volume 42
Blackwing 42 er inspirert av enda en baseball-stjerne, nemlig Jackie Robinson. Da han begynte å spille for Brooklyn Dodgers i 1947 var han den første sorte spilleren i Major League Baseball, og bidro med det til å bryte ned rasebarrierer og segregeringen i USA, også langt utenfor baseballbanen. Blyanten bærer fargene til Brooklyn Dodgers, og Robinsons draktnummer – 42.

Blackwing Volume 155
Denne blyanten er en hyllest til den tyske Bauhaus-skolen, som satte en ny standard for tysk design i mellomkrigsårene, med sitt fokus på at design skulle følge funksjon. Designene innenfor denne retningen var ofte både vakre og praktiske, og for oss i fyllepennverdenen kan vi fortsatt se rester av dette i merker som blant annet Lamy, som fortsatt den dag i dag er sterkt inspirert av Bauhaus-skolens designideal. Blackwing 155 er utformet med noen av de enkle, men effektive fargene og figurene som ble et kjennetegn på Bauhaus-stilen. Skolen eksisterte fra 1919 og fram til 1933, da nazistene fikk den nedlagt, og i løpet av disse 14 årene var det 155 studenter som graduerte fra den. Det er dette nummeret som har gitt blyanten sitt navn.

Blackwing Volume 840
I dag er det nok mange som assosierer Californias kyst med surfing, men det har ikke alltid vært slik. Surfingen kom til California i 1907, men oppnådde ikke så veldig stor popularitet før Duke Kahanamoku kom dit fra Hawaii noen år senere. Kahanamoku var en mann av mange talenter: han var olympisk mester i svømming, frimurer, ukulelespiller, politimann, skuespiller, volleyballspiller og businessmann. Han tok med seg surfingen fra Hawaii til California, og gjennom en del opptredener i Hollywoodfilmer ble sporten gjort kjent for folk flest. Kahanamoku regnes i dag som den moderne surfingens far, og dermed grunnleggeren av en hel subkultur i California. Blyanten er havgrønn, med Californias kystlinje løpende i gull nedover hele skaftet. Tallet representerer lengden på kystlinjen i miles.

Blackwing Volume 3
I juni 1966 møttes George Harrison og den indiske sitarspilleren Ravi Shankar, og dette innledet et musikalsk samarbeid mellom de to som førte til en global eksplosjon i populariteten til indisk musikk. Ravi Shankar var skolert i både tradisjonell hindustansk musikk og klassisk europeisk teater og musikk, og ble dermed en kunstnerisk brobygger mellom de to kulturene. Blyanten er gul, med et mønster inspirert av en av Shankars sitarer. Mønsteret inneholder det gamle sanskrit-tegnet “Om“, med tre fonetiske komponenter som symboliserer det bevisste, drømmer, og det ubevisste, og som har gitt blyanten sitt nummer. Om-symbolet var et viktig symbol for Shankar, og noe som inspirerte musikken hans. Fornavnet hans, Ravi, betyr “sol” noe som også gjenspeiles i fargen på blyanten.

Blackwing Volume XIX
Dette er på mange måter en høyaktuell blyant akkurat nå, ettersom den tar utgangspunkt i kampen om kvinne- og stemmerettigheter i USA. Den har blitt nummerert etter det 19. amerikanske grunnlovstillegget, som ble introdusert i kongressen i 1920, og garanterte at ingen kunne nektes å stemme på bakgrunn av kjønn. Fargene, samt de gule stjernene er inspirert av “the suffrage flag” som ble brukt av kvinnesaksgruppene i USA. Blyanten er med andre ord primært inspirert av kvinnekamp, men også kampen som fortsatt pågår i USA for å unngå at enkelte grupper i befolkningen skal hindres fra å stemme ved valg.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.