Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – De ti typene av penneentusiaster

Når jeg forteller folk at jeg holder på med fyllepenner er det mange som lurer veldig på hva som kan gjøre det til en fullverdig hobby. Jeg må ofte forklare at fyllepennhobbyen er utrolig mye mer enn bare å kjøpe en penn, og så skrive med den. Faktum er at det er utrolig mange aspekter med hobbyen, og det åpenbarer seg stadig nye ting. Det er faktisk såpass mye at det er urealistisk for én person å gjøre alt, og det finnes mange forskjellige typer penneentusiaster. I denne artikkelen tenkte jeg derfor å liste opp ti typer penneentusiaster. Mange av oss er nok en kombinasjon av flere typer.

1. Skriveren

Denne er vel åpenbar. Skriveren bruker pennene så mye som mulig til det de er ment for: skriving. Dette er folk som skriver dagbok, punktjournal, brev, dikt, noveller og så videre, og bruker fyllepenn til det aller meste av det.

2. Tegneren

I likhet med skriveren er tegneren mest opptatt av å bruke pennene sine så mye som mulig. De liker å tegne med fyllepenner, og har funnet ut at pennene (og blekkene) gir dem litt andre muligheter enn andre tegneredskaper.

3. Bloggeren

Bloggeren finner glede i å skrive eller lage videoer om fyllepenner, og dele sin kunnskap videre til andre. De bruker ofte mye tid og ressurser på bloggingen, og ser på dette som en viktig og meningsfull del av hobbyen.

4. Historikeren

Dette er entusiaster som er opptatt av å lære så mye som mulig om fyllepennhistorien. De er interesserte i vintage-penner, og finner glede i å lete opp historiske dokumenter, gamle pennereklamer, avisartikler etc. De liker også å studere gamle håndskrevne dokumenter, og er fascinert av hvordan folk brukte skriveredskapene før i tida.

5. Restaurereren

Restaurereren kjøper haugevis av gamle fyllepenner, og har som hobby å restaurere dem slik at de kan brukes igjen. Restaurereren er praktisk anlagt, og alltid nysgjerrig på hvordan en penn er satt sammen og fungerer. Dette er også en del av hobbyen som man potensielt kan tjene noen kroner på, ved å kjøpe ødelagte penner billig, pusse dem opp, og selge dem videre. Enkelte opparbeider seg også erfaring med å justere, polere og reparere splitter.

6. Pennemakeren

Pennemakeren har i mange tilfeller startet som en restaurerer, og så tatt det hele et skritt eller to videre, og begynt å lage sine egne penner fra bunnen av. Pennemakeren er gjerne interessert i forskjellige materialer og teknikker som kan brukes for å lage fine penner. Dette er også en hobby det potensielt er mulig å tjene litt på ved å selge pennene man har laget, men det krever også at man har tilgang til et verksted med de riktige verktøyene og maskinene.

7. Samleren

Det ligger vel litt i ordet, men samleren har funnet seg et pennemerke, eller kanskje til og med en spesifikk modell de samler på, og er på konstant jakt etter flere penner som kan inngå i samlingen. For de som samler på vintage-penner innebærer dette ofte å finkjemme det man kan komme over av loppemarkeder og bruktbutikker, samtidig som man også holder et ekstra øye på Finn, eBay og andre tilsvarende nettbutikker.

8. Blekkfantasten

Blekkfantasten er ikke nødvendigvis så innmari opptatt av pennene, men de elsker blekk, og har gjerne en stor samling flasker med forskjellige farger og egenskaper. De fyller ofte mange penner om gangen, enten fordi de ikke klarer å bestemme seg for hvilket blekk de skal bruke, eller bare fordi de vil ha et stort utvalg av forskjellige blekk klare til bruk.

9. Hoarderen

Hoarderen har ikke helt funnet ut hvordan de skal spisse hobbyen sin enda, og ender opp med å hamstre penner, blekk, papir og alt annet som kan relateres til fyllepenner. Mange som nettopp har begynt med fyllepenner havner i denne kategorien. Hoarderen er utforskende og nysgjerrig, og prøver å skaffe seg mange forskjellige typer penner og blekk for å teste. Mange av oss går gjennom en periode som hoardere, men lærer etter hvert hva vi liker, og begynner sakte men sikkert å tilspisse hobbyen. De som er på vei ut av hoarderfasen, og inn i en ny del av sin fyllepennreise kan ofte gjenkjennes ved at de plutselig begynner å selge mange av pennene sine.

10. Predikanten

De fleste fyllepennentusiaster har vel forlengst funnet ut at fyllepenner er et overlegent skriveredskap, men predikanten prøver konstant å overbevise verden rundt seg om det samme, med varierende hell. Predikanten er alltid på utkikk etter folk som potensielt kan være interesserte i å begynne å bruke fyllepenner, og låner villig ut pennene sine til andre så snart de viser et lite snev av interesse. Fyllepenner blir ofte et samtaleemne i sosiale lag når du har en predikant der, uavhengig av om det er andre fyllepennentusiaster i nærheten eller ikke. Når predikanten treffer andre fyllepennentusiaster blir hen en såkalt enabler, og påvirker andre til å kjøpe spesifikke penner hen liker godt selv.

Hvilken type fyllepennentusiast er du?

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.