Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – Bloggeprosessen min

Jeg får av og til spørsmål fra folk som lurer på hvordan jeg klarer å skrive tre innlegg i uka her på bloggen, når jeg også har mye annet som skjer både på jobb og fritid. Jeg tenkte derfor å si litt om skriverutinene mine, forklare hvordan jeg går fram og hvilken prosess jeg har når jeg skriver disse innleggene.

Jeg starter på jobb alle hverdager kl. åtte på morgenen. Etter jobb har jeg ofte fylt opp ettermiddagene og kveldene med ting som bandøvinger, trening, skrivegruppemøter, korps etc. For ikke å snakke om det faktum at jeg er frilans musiker ved siden av den faste jobben, som ofte kan ta opp både kvelder og helger. Med tre faste innlegg i uka kunne det dermed fort ha blitt mye stress om jeg skulle jobbet med bloggen også på kveldstid, på toppen av alt det andre. Derfor har jeg siden nyttår alltid jobbet med bloggen før jeg drar på jobb på morgenen. Jeg står opp kl. 05:00 (av og til slumrer jeg et kvarter, men målet er alltid å stå opp kl. 5), og når jeg er ferdig på badet har jeg da vanligvis et par timer hvor jeg kan jobbe med bloggen før jeg må dra på jobb. Det skjer aldri noe annet så tidlig på morgenen, så dette er en rutine jeg har klart å opprettholde selv i veldig travle perioder med mye jobb, spilleoppdrag og andre aktiviteter, til og med når jeg har vært på turné.

Bloggen har tre faste spalter: Ukas blekk, Ukas penn og Søndagssplitten. Ukas blekk er den som tar minst tid å skrive. Hovedpoenget med disse innleggene er å vise fram blekkene, og jeg prøver å holde teksten til et minimum. Ukas penn er det litt mer arbeid med, ettersom jeg må teste pennen jeg skal skrive om så grundig som mulig, komme opp med noen punkter som gjør akkurat den pennen unik, finne ut hva som er bra, og hva som ikke er fullt så bra med den. I vår publiserte jeg omtalene på tirsdager, men det føltes alltid som at det var litt for lite tid mellom Søndagssplitten og omtalen. Derfor har jeg nå i høst sørget for at tirsdagsinnlegget (Ukas blekk) er mindre krevende, og dette gir meg litt mer tid på å gjøre klar penneomtalen som kommer på torsdager. Av samme grunn har jeg noen dager mellom penneomtalen og Søndagssplitten, som vanligvis er de innleggene jeg bruker mest tid på. Søndagssplitten krever ofte en større grad av research, i tillegg til at innleggene i seg selv vanligvis er lengre enn de andre innleggene.

Målet er uansett alltid å publisere Ukas blekk og Ukas penn før jeg drar på jobb på morgenen. Med Søndagssplitten prøver jeg å publisere så tidlig som mulig på søndager, og senest kl. 12.

Hver gang jeg får en idé til et blogginnlegg pleier jeg å opprette et innlegg i WordPress, som er systemet jeg bruker til å administrere bloggen. Der lager jeg en provisorisk overskrift, og skriver en kort oppsummering av hva ideen går ut på, og så lagrer jeg den som en kladd. Jeg har et par kladder som har ligget i snart et halvt år nå, men som jeg enda ikke faktisk har skrevet (kanskje blir de aldri skrevet), og jeg har noen som krever mye research, som jeg bare jobber litt jevnt og trutt med nå og da, til jeg plutselig har et ferdig innlegg. Faber Castell Pen of the Year var et slikt innlegg. Jeg visste at jeg ville ha det som det siste innlegget før sommeren, men da det ble publisert hadde kladden ligget der siden nyttår, og jeg hadde jobbet med innlegget nå og da i et par måneder. Innlegget jeg skrev om Onoto var også et slikt innlegg, som tok flere uker med jobbing nå og da, og masse research å ferdigstille.

I vår gikk bloggingen veldig fra uke til uke, og for det meste hadde jeg ikke noen ferdigskrevne innlegg liggende som en buffer hvis noe uforutsett skulle dukke opp. I høst har målet vært å ligge litt i forkant, slik at når innleggene blir publisert har de ligget så godt som ferdige i minst en uke. På den måten har jeg litt større frihet hvis det skulle dukke opp andre planer, eller jeg bare trenger å sove ut litt en morgen. Det har variert litt hvor godt jeg har klart det, men alle innleggene som publiseres nå i november ble faktisk skrevet så godt som helt ferdig før 1. november. I november konsentrerer jeg meg om NaNoWriMo, og det var derfor et viktig mål for meg å slippe å bruke masse tid på bloggen akkurat denne måneden.

Jevnt over fungerer denne rutinen veldig godt for meg, og jeg har mange ganger tenkt at jeg gjerne kunne ha skrevet flere innlegg i uka uten at det ville vært noe stort problem. Vi får se om det kan bli aktuelt i framtida. Jeg har også lært meg å elske å stå opp kl. 5 hver dag. Det gir meg god tid på morgenen før jeg må på jobb – tid som jeg for det meste bruker fornuftig, men som fortsatt føles som avslapping og rekreasjon. Jeg liker jo å skrive, og jeg synes det er veldig stas å skrive om fyllepenner. Jeg har stor tro på at det å starte dagen på denne måten også forplanter seg gjennom resten av dagen, og gjør meg mer produktiv og mindre lat. Også er det noe med den stemningen mellom klokken fem og sju på morgenen. Det er så stille og rolig da. Selv jeg som bor alene merker det godt, så det er alltid litt magisk å stå opp grytidlig og sette seg å skrive om noe jeg elsker på en nettside jeg har laget selv.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.