Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – Alle presidentens penner

Amerikanske presidenter har lang tradisjon for å signere nye lover med flere penner, for deretter å gi pennene som er brukt i gave til personer som har hatt en viktig rolle i arbeidet med den aktuelle loven eller erklæringen. Men hvor startet denne tradisjonen, og hvilke penner bruker de? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Mye tyder på at det hele startet da president Harry S. Truman fikk en eske penner merket med teksten “I swiped this from Harry S. Truman”, og begynte å gi ut disse pennene som gaver. Han startet deretter en tradisjon hvor penner som var brukt til å signere viktige dokumenter ble gitt i gave til personer som hadde hatt en viktig rolle i arbeidet med de aktuelle dokumentene.

Bilde via Worthpoint.com

Mange presidenter siden da har ofte brukt flere penner til å signere dokumenter, for på den måten å kunne gi penner til flere. Barack Obama fikk mye oppmerksomhet da han brukte 22 penner til å signere “The Affordable Care Act”. Bill Clinton brukte hele 40 penner da han signerte “The Taxpayer Relief Act” i 1997, men rekorden på antall penner innehar Lyndon B. Johnson. Han brukte 75(!) penner da han signerte “The Civil Rights Act” i 1964, en lov som forbød diskriminering basert på rase, farge, religion, kjønn eller nasjonalitet. En ganske viktig lov i USAs historie, med andre ord, og pennene ble gitt til politikere som hadde jobbet hardt for å få gjennom den nye loven, samt noen av de mest kjente aktivistene på området, som Martin Luther King jr., Roy Wilkins, Clarence Mitchell, Whitney M. Young Jr. og A. Philip Randolph.

Lyndon B. Johnsons underskrift på The Civil Rights Act.

Når man bruker 75 penner til én underskrift sier det seg selv at det ikke blir en spesielt pen underskrift, men man får kanskje en følelse av at dokumentet har høyere betydning hvis det er brukt flere penner, og ikke minst vil en penn som er brukt til å signere et såpass viktig dokument være en veldig fin og betydningsfull gave, som sikkert har blitt verdsatt høyt av de som har mottatt slike penner. Pennene i seg selv blir en del av landets historie, da de er uløselig knyttet til viktige politiske hendelser.

Her er en video fra Det hvite hus i forbindelse med Obamas signering av The Affordable Care Act:

Hvem lager presidentpennene? Vel, det har variert fra president til president. Truman brukte en spesiallaget modell fra Esterbrook med en 2668 medium firm-splitt i stål da han signerte dokumenter, og det ser ut til at presidentene som kom etter ham også brukte varianter av den samme modellen (inkludert LBJ da han satte rekord for antall penner på én signering). Mange presidenter har brukt penner med signaturen sin inngravert på penna, mens Kennedy og Johnson hovedsakelig kun hadde “The President – The White House” på sine signeringspenner.

Esterbrook-modellen som ble brukt av presidentene Truman, Eisenhower, Kennedy og Johnson. Bildet er hentet fra American Authentics på eBay.

Nixon, Ford, Carter og Reagan brukte alle Parker-penner. Jeg tror dette var Parker 45-penner, men skal ikke si det helt sikkert. Carter sine penner var i en mørk grønnfarge, med sølvfarget hette, og de andre tre hadde marineblå penner med sølvfarget hette. Reagan gikk over til Cross etter hvert.

Jimmy Carters signeringspenn: en grønn Parker 61. Bildet er hentet fra loriferber.com

En av de mest kjente presidentpennene er kanskje den som Gerald Ford brukte 8. september 1974, da han skrev under benådningen av Richard Nixon etter Watergate-skandalen. Denne penna er utstilt på Gerald Ford-museet i Grand Rapids, Michigan.

Penna som ble brukt av Ford da han skrev under Nixons benådning. Bilde: Gerard R. Ford Presidential Library.

Cross har laget pennene som har blitt brukt av de siste seks presidentene: Reagan, Bush (både senior og junior), Clinton, Obama og Trump. Clinton, Bush jr. og Obama brukte Cross Townsend, men Obama gikk etter hvert over til Cross Century II, som er den samme penna som Trump bruker nå.

En Cross Townsend og Barack Obamas signatur. Bilde: Det Hvite Hus

Både Obama og Trump bruker en rollerballversjon av denne penna, men Trump har en filtpenn-refill i den. Hvis jeg har forstått det riktig brukte også Obama filtpenn-refillen på slutten av sin periode, rett og slett fordi den tørket raskere, hvilket måtte ha vært en stor fordel ettersom han er venstrehendt.

Avslutningsvis er en liten nyhetssak CNN laget om Cross-pennene:

Print Friendly, PDF & Email
One comment
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.