Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – 17 notatbøker med Tomoe River-papir

Tomoe River er av mange entusiaster regnet som det ultimate papiret for skriving med fyllepenn. Det er det god grunn til. Det er et tynt papir, men tåler likevel veldig mye blekk før det blør gjennom. I tillegg er det få andre papirtyper som klarer å få fram de ulike egenskapene i blekkene så godt som Tomoe River, enten det er snakk om skinn, glitter, eller nyanseforskjeller i fargen.

Tomoe River er laget av den japanske papirprodusenten Tomoegawa. Tidligere i år kom det en uttalelse som sa at de hadde endret måten de tilvirker Tomoe River-papiret på, men at de ikke trodde dette ville gå på bekostning av papirets egenskaper. Disse endringene ble innført gradvis mot slutten av fjoråret, så det meste av TR-papir man kjøper i dag vil antakelig være av det nye papiret. Det har kommet rapporter om at det nye papiret er ørlitegrann tykkere enn det gamle, og at det føles noe tørrere å skrive på. Noen mener også at blekkfargene er litt annerledes på det nye papiret enn det var på det gamle (ikke nødvendigvis dårligere, bare annerledes). Ellers skal det nye papiret fortsatt vise de ulike egenskapene i blekket like godt som det gamle, og tørketiden på blekket skal være omtrent det samme som før.

Papiret kommer i to tykkelser: 52 og 68 gsm (gram per kvadratmeter), og både i hvitt og kremfarget. Notatbøker med dette papiret har ofte en høyere pris enn tilsvarende bøker med annet papir, men noe av dette kan nok skyldes at ettersom Tomoe River-papiret er såpass tynt, vil det også vanligvis være mange flere sider i en bok med dette papiret enn det vil være i andre bøker (vanlig kopipapir ligger stort sett på rundt 80 gsm).

Men: Tomoe River er ikke alltid like lett å få tak i. Det er relativt få butikker som fører dette papiret, og de fleste av dem har et svært begrenset utvalg av produkter. Jeg har derfor satt sammen en liste over notatbøker som er laget med Tomoe River-papir, og hvor man får kjøpt dem. Jeg skriver litt om hvert produkt slik at det skal være lettere å velge ut fra de behovene man måtte ha.

Jeg har ikke personlig erfaring med alle bøkene på denne listen, og går derfor kun god for selve papiret. Listen er i tilfeldig rekkefølge, og altså ikke rangert på noe vis.

Tomoe River FP Notebook

Denne notatboken er laget av japanske Sakae Technical Paper, og er nok en av dem man kan finne flest steder. Den er i størrelsen A5, har stive permer, og 368 sider i hvitt 52 gsm-papir med dot-grid. Den kan blant annet kjøpes hos Tudos.no, hvor den koster kr. 399,-.

Endless Recorder

Endless kommer så vidt jeg har klart å finne ut fra India, og er i A5-format med stive permer. Den har hvitt papir i 68 gsm, og 192 sider, hvorav 16 er perforerte. Boken kan fås i fire ulike farger, og med både blanke sider, linjer, ruter eller prikker. Disse bøkene kan man finne flere steder, men man kan for eksempel handle direkte fra Endless, hvor de koster 1 099 indiske rupier per bok, eller i overkant av 130 norske kroner.

GLP Creations – The Author

GLP Creations er et lite britisk firma som kun lager disse notatbøkene. Bøkene har myke permer i imitert lær, kommer i fem forskjellige farger, og kan fås med linjer, prikker, eller blanke sider. De er fylt med hvitt papir i 68 gsm, og har 192 sider omtrent i A5-størrelse (de er et lite hakk smalere enn A5). Bøkene selges primært gjennom Amazon, men Pen Venture har dem også. Prisene begge stedene tilsvarer rundt 250-260 norske kroner per bok.

Gatz BCN

Gatz BCN skiller seg litt fra de andre bøkene på denne listen. Denne spanske bokbinderen lager nemlig alle bøkene for hånd. Man kan velge mellom flere papirtyper, deriblant både hvitt og kremfarget Tomoe River-papir i 52 gsm. Det er flere ulike modeller her, men de kommer med enten 320 eller 800(!) sider, og i enten A5- eller A6-størrelse. Man kan også velge om man vil ha blanke sider, linjer eller prikker. Ettersom de er håndlaget i ekte lær, og i tillegg ganske tykke, koster de naturlig nok en del mer enn de andre bøkene på denne lista. Likevel: en gang i blant har man et konkret skriveprosjekt som det er verdt å investere i en skikkelig god notatbok for, og da blir det ikke feil med disse (jeg har selv en Springback på 800 sider som jeg har planer om å skrive årets NaNoWriMo-roman i). De kan kun kjøpes fra Gatz BCNs egen nettbutikk. Hun lager bøkene på bestilling, så man må vanligvis regne med noen ukers leveringstid. Det er også muligheter for spesialtilpasninger, preging av initialer osv.

Galen Leather

Tyrkiske Galen Leather har etterhvert en ganske stor serie med notatbøker, eller “The Everyday Book”, som de kaller dem. Bøkene kommer i et hav av forskjellige størrelser og tykkelser. Felles for dem alle er at de har hvitt 52 gsm-papir med blanke ark. Bøkene kan kjøpes flere steder, blant annet fra Galen Leathers egen nettbutikk. Prisene varierer naturlig nok en del, fra 116 kroner for en pakke med 5 pappinnbundne bøker med 64 sider i B7-format, til 320 kroner for en lærinnbundet A5-bok med 400 sider. Her får man jevnt over mye for pengene uansett hvilken utgave man velger.

Nanami Seven Seas

Nanami er en amerikansk nettbutikk med base i California. De selger papirprodukter, og har en egen serie med Tomoe River-notatbøker som etter hvert har fått et svært godt rykte. Man kan velge mellom en håndfull ulike bøker her. Alle er i A5-størrelse, og har 480 sider i 52 gsm, men det varierer litt fra bok til bok om papiret er hvitt eller kremfarget, med linjer, blanke sider eller prikker. Prisene ligger på rundt 230-250 norske kroner per bok, som på ingen måte bør være avskrekkende med tanke på hvor tykke disse bøkene faktisk er.

Pebble Stationery

Pebble Stationery er en ung australsk bedrift, som ble grunnlagt høsten 2018. De har tynne cahier-notatbøker i to størrelser, lommestørrelse (ca 9×14 cm) og A5. De små bøkene har 80 sider, de store har 120, og alle har hvitt Tomoe River-papir i 52 gsm med dot-grid. De selger også noen covere til bøkene, hvis man ønsker det. Prisene varierer litt etter størrelse og design.

Taroko

Taroko er en liten taiwansk bedrift som tilbyr tre notatbøker med Tomoe River-papir: Standard (96 sider), Breeze (183 sider), og Enigma (384 sider). De to tykkeste har papir i 68 gsm, mens standard-utgaven har 52 gsm. De kommer alle i A5-størrelse, og Enigma finnes også i A6. Man kan velge mellom blanke sider, linjer og prikker. Disse er dessverre ikke så lette å få tak i nå. De har en egen nettbutikk på Etsy, men der står det at de kun sender til USA, Storbritannia og Thailand for tiden, på grunn av Covid-19. Utvalget er også ganske magert akkurat nå. Wonderpens fører dette merket, men ser ut til å være så godt som utsolgt for alle modellene per dags dato. Det kan likevel være verdt å holde øynene åpne for disse bøkene etter hvert som samfunnet kommer tilbake til normalen etter den pågående pandemien.

JetPens Kanso Sasshi

Den kjente nettbutikken JetPens har sin egen serie med Tomoe River-bøker. I skrivende stund er det fire produkter i denne serien: et sett med to A5-bøker på 96 sider, et sett med to bøker i lommestørrelse også disse på 96 sider, samt bøker med henholdsvis hvitt eller kremfarget papir i Traveler’s Notebook-størrelse på 120 sider. Sistnevnte kommer med prikker, mens de to andre har blanke sider. Alle har papir i 52 gsm, stiftet rygg og pappinnbinding.

Tekukor B6

Jeg har ikke klart å spore opp noe som helst informasjon om dette merket, men de selger flere ulike notatbøker gjennom Amazon, og en av disse modellene har kremfarget Tomoe River-papir i 52 gsm. Boken er i størrelsen B6 (176×125 mm), og har 384 nummererte sider med enten prikker eller blanke ark. Den har stive permer, hele tre bokmerker, og et solid strikk som holder den lukket. Alt tyder dermed på at dette er en bok det er verdt å ta en nærmere kikk på. Prisen på $23 er heller ikke å forakte, men ettersom den for tiden kun ser ut til å være tilgjengelig fra amerikanske Amazon.com, kommer det på noen ganske ville fraktpriser.

Pen Gallery LiveNotes

Den malaysiske butikken Pen Gallery har sin egen serie med Tomoe River-bøker. De har alle hvitt papir i 68 gsm med prikker (unntatt en skriveblokk med linjer). De kommer i litt forskjellige størrelser og farger, og har også muligens markedets eneste spiralbok med Tomoe River-papir.

Goulet Notebook

Amerikanske Goulet Pens føyer seg pent inn i rekken av butikker som selger sin egen serie med Tomoe River-bøker. Og de har virkelig slått på stortromma. Her kan man velge og vrake i størrelser, farger, papirtykkelser (de kommer i både 52 og 68 gsm) og hva man måtte ønske av linjer, blanke sider eller prikker. Uavhengig av formatet har alle bøkene med 52 gsm-papir 96 sider, og alle med 68 gsm har 64 sider. De har stiftet innbinding med kartongomslag. Prisene er også på den snillere enden av skalaen.

Hippo Noto

Hippo Noto er et merke som i all hovedsak baserer seg på Kickstarter-kampanjer. De har i skrivende stund en kampanje gående på to ulike notatbøker: Standardutgaven i A5-format, og “Pygmy” i B6. De har nummererte sider med prikker (A5-utgaven kan også fås med linjer, hvis man ønsker det). Begge utgavene har hvitt papir i 68 gsm, 500 sider i standardversjonen, og 400 i Pygmy-utgaven. Vil man sikre seg disse må man ut med $43 for A5 og $32 for B6, så de er ikke blant de billigste Tomoe River-bøkene, men samtidig har de også flere sider enn de fleste andre lignende bøker.

Elemental Paper

Elemental Paper har en serie med notatbøker inspirert av det periodiske system. A5-bøkene har fått navn etter ulike grunnstoff, mens de mindre bøkene har fått navn etter bestanddelene i atomer. Utseendet på bøkene og innpakningen gjør at de stikker seg ut på en frisk og positivt måte i denne lista av notatbøker. Dessverre bestemte de seg i sommer for å legge ned driften, så hvis man vil sikre seg noen av disse bøkene må man være ganske kjapp, ettersom de ikke kommer til å produsere flere av dem. De begynner allerede å bli utsolgt for noen modeller, men har fortsatt igjen to utgaver i lommestørrelse: Electron, (blått omslag, med linjert papir) og Proton (rødt omslag med dot-grid). Electron har 96 sider med 52 gsm hvitt papir, mens Proton har 72 sider med 68 gsm kremfarget papir. Begge har omslag i mykt imitert skinn, og kommer i pakker på 3 bøker som koster $16 per stykk. Ikke noen dårlig pris for notatbøker av dette kaliberet.

Good INKpressions notebook

GW Pens er en unik pennebutikk i New Jersey som selger kun egenproduserte penner. I tillegg har de noen blekk og papir-produkter i sortimentet, deriblant Good INKpressions-bøkene, som er laget spesielt til dem. Bøkene kommer i ni forskjellige farger, og man kan velge om man vil ha hvitt eller kremfarget papir i 68 gsm. Alle bøkene har prikker som eneste alternativ, 120 sider, og koster $18.95, eller rundt 170 norske kroner.

Kokuyo Idea Notebook

Kokuyo er enda et japansk merke det er svært vanskelig å finne noe særlig informasjon om, men disse notatbøkene dukker opp her og der når man begynner å lete etter Tomoe River-bøker. De finnes i to forskjellige størrelser, A5 slim og B6 slim, og er altså litt smalere enn henholdsvis A5 og B6. De kommer i pakker på to, som hver har 80 sider. De er også de eneste Tomoe River-bøkene jeg har klart å finne som har ruter (3 mm)! Man kan som sagt finne dem litt rundt omkring, men det enkleste er kanskje å handle fra britiske Amazon (klikk på lenkene lenger oppe i dette avsnittet).

Hobonichi Techo

Sist, men på ingen måte minst, har vi Hobonichi. Hobonichi begynte å produsere almanakker i 2002, og siden den gang har de bare vokst og vokst. Nå kan man velge mellom et utall forskjellige covere og ikke minst ulike løsninger i bøkene. Disse bøkene er altså plannere, eller almanakker, og ikke vanlige notatbøker. Strengt tatt har også disse bøkene ruter, men ettersom de er satt opp som almanakker grupperer jeg dem ikke sammen med Kokuyo Idea-bøkene. Jeg har ikke erfaring med Hobonichi selv, og det er mye å sette seg inn i, men JetPens har en ganske fin og oversiktlig gjennomgang av de viktigste detaljene for oss Hobonichi-jomfruer. Ellers kan man jo faktisk kjøpe en del Hobonichi-produkter hos norske Lush Dive. De er på ingen måte billige bøker, men her får man også veldig mye innhold, og bøkenes enorme popularitet i planner-miljøet tyder på at de er vel verdt pengene.

Alle bilder i denne artikkelen er offisielle produktbilder fra produsentene.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.