Loading...
Søndagssplitten

Søndagssplitten – 11 spørsmål du bør stille deg selv før du kjøper en ny fyllepenn

Som fyllepennentusiast kan det være lett å bruke alt for mye penger på nye penner, som man senere finner ut at man ikke likte så godt likevel. Spesielt hvis man skal kjøpe en dyr penn er det alltid lurt å vurdere nøye først om pennen faktisk er verdt utgiftene. Dette er noe jeg selv har blitt mye flinkere til de siste par årene.

Her er noen spørsmål det kan være lurt å stille seg selv før man bruker masse penger på en ny fyllepenn. Med disse spørsmålene er målet å komme seg forbi den første avstandsforelskelsen når du nettopp har sett bilder av en flott penn for første gang, og å grave litt dypere, for å finne ut om dette virkelig er en penn for deg.

1. Hvorfor har jeg lyst på denne pennen?

Er det fordi den nettopp har blitt lansert, og jeg bare må ha den? Er det et begrenset antall av den, eller en begrenset tidsperiode man kan kjøpe den, som gir meg en frykt for å gå glipp av den? Er det for å komplettere samlingen? Er det fordi jeg kjenner noen andre som eier denne pennen, og som skryter uhemmet av den?

2. Tilfører denne pennen noe nytt til samlingen min?

I så fall, hva? Og hvis den ikke gjør det, vil jeg likevel ha den?

3. Har jeg undersøkt hvilke andre tilsvarende penner som er der ute?

Slik at jeg er sikker på at dette er “den rette” for meg? Kanskje det finnes andre, liknende penner som er enda bedre, eller som kanskje koster litt mindre?

4. Hvilket bruksområde trenger jeg pennen til?

Hvis du skal bruke pennen til å ta notater under forelesninger, trenger du kanskje en annen penn enn om du primært skal ha den liggende hjemme til å skrive brev med. Trenger du en penn du kan gå med i lomma, vil du kanskje velge noe annet enn om du tenker å ha den i et pennefuteral i veska. Hvis du skal skrive på billig kopipapir med den på jobb, vil du kanskje ha en tynnere og tørrere splitt enn om du har tenkt å bruke den til å lage overskrifter i punktjournalen din med fyllepennvennlig papir fra Rhodia.

5. Har jeg andre penner fra før som fyller samme funksjon?

Det er ikke nødvendigvis slik at du ikke bør kjøpe en ny penn hvis du allerede har en annen penn med samme bruksområde, men det kan være lurt å være bevisst på det.

6. Passer denne pennen til min skrivestil?

Hvis du har liten håndskrift, er det kanskje ikke en fet stumpsplitt som er veien å gå?

7. Er dette en penn som vil være komfortabel for meg å bruke?

Størrelse, utforming, vektbalanse, materiale. Dette kan være vanskelig å vurdere hvis man ikke har hatt mulighet til å se eller prøve pennen i virkeligheten, og kun kan forholde seg til informasjonen man finner på nett. Likevel: gjør den researchen du kan. Se om du finner omtaler på blogger/Youtube, spør i pennegrupper på Facebook, og snakk med andre som har den samme pennen for å høre hvilke erfaringer de har gjort seg med den.

8. Har jeg penger til å kjøpe denne pennen?

Det er veldig lett å gå i kredittkortfella når man samler på fyllepenner, og å strekke seg ørlittegrann lenger enn man egentlig har økonomi til. Og når man først har gjort det én gang, er det også lett å tøye strikken bittelitt lenger neste gang. Plutselig står du der med en kredittkortregning du ikke klarer å nedbetale. Ta deg heller tid til å spare opp det du trenger før du kjøper, så går du i hvert fall ikke i minus, selv om kanskje ikke alle er enige i at du bruker pengene dine fornuftig.

9. Er jeg sikker på at jeg ikke kan få den billigere andre steder?

Hos enkelte pennemerker kan det være stor forskjell i pris etter hvilken nettbutikk du handler fra. Pelikan-penner er for eksempel mye dyrere i amerikanske butikker enn i europeiske, mens med Conklin-penner er det motsatt. Gjør research, og finn ut hvor du kan få tak i pennen du har lyst på billigst. Kanskje snubler du over et godt tilbud også.

10. Kan jeg vente med å kjøpe den?

Hvis man etter å ha stilt seg selv alle spørsmålene i denne lista, fortsatt mener at den aktuelle pennen vil være et godt kjøp, bør man vurdere når man skal kjøpe den. Det er ikke sikkert det lønner seg best å kjøpe en penn i det den blir lansert. Kanskje kan det være lurt å vente, og se om den etter hvert kommer på tilbud, eller om den dukker opp på bruktmarkedet til en rimeligere penge.

11. Er dette en penn som vil gi meg glede?

Dette er kanskje det viktigste spørsmålet. I likhet med spørsmålet om hvorvidt pennen vil være komfortabel for deg å bruke, er det ikke alltid så lett å vite svaret på dette spørsmålet før man faktisk har prøvd pennen. Av og til må man også være villig til å ta en sjanse for å finne drømmepennen. Likevel, jo mer erfaring man får med ulike fyllepenner, jo lettere blir det å gjøre disse vurderingene.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.