Loading...
Uten kategori

10 typer fyllepennannonser på Finn.no

Jeg har gjennom flere års nitide feltobservasjoner i Finn.nos underavdeling for finere skriveredskaper kompilert en liste over ulike typer fyllepennannonser man kan finne der. Der er det nemlig både hummer og kanari, og en veldig interessant blanding av folk både med og uten kompetanse. Her er ti gjengangere:

Underpriseren

Har vanligvis funnet et lite knippe gamle penner i skuffen etter farfar, og funnet ut at i stedet for å kaste det kan man jo legge det ut på Finn først og se om noen skulle være dumme nok til å betale for dette rælet. Rælet viser seg en gang i blant å være en sjelden Montblanc, en hundre år gammel Waterman i mint condition, eller en limited edition Parker, som legges ut til 200 kroner. Alle landets fyllepennentusiaster som har satt på autosøk på Finn lukter umiddelbart kristenmanns blod, og kaster seg over selgeren som glupske gribber. Her skal man være rask, og ha spisse albuer, om man vil sikre seg en deal.

Overpriseren

Får en Jinhao X450 i jule- eller bursdagsgave, og finner snart ut at fyllepenn ikke var noe for dem. Legger ut på Finn til 500 kroner, og får snart en solid realitetsorientering angående hvor mye vennen eller familiemedlemmet synes det er greit å bruke på en gave til dem.

Minimalisten

Denne selgeren tar minimalismen til nye høyder. Annonsen lyder gjerne “Gammel fyllepenn til salgs. HBO 100 kr”. Om det i det hele tatt er et bilde her, er det gjerne enten ute av fokus, alt for mørkt, eller såpass grovkornet at det uansett er kul umulig å identifisere produktet. Hvis du slår til på denne bør du kanskje vurdere å ta en telefon til hjelpelinja for gambling etterpå.

“Fyllepenn til salgs! Løp og kjøp!”

Luksuspennen

Dette er gjerne spesialutgaver som eieren skal ha over 10 000 kroner for. Problemet er bare at markedet for såpass dyre penner er så latterlig lite her til lands at disse pennene blir liggende i måneder og år før selgeren enten gir opp, eller mot formodning til slutt klarer å finne den ene personen i landet som er interessert. Av og til kan man også observere at de synker i pris med rundt 500 kroner for hver gang selgeren må legge ut annonsen på ny. Her er det bare å ha is i magen. Gi dem et par år til, så har de plutselig kommet ned i en mer overkommelig pris. Parker Snake og OMAS Imagination, jeg føler med dere!

Løgneren

Annonsen lyder: “Fyllepenn til salgs. Så god som ny!”, og viser et bilde av en gammel penn med en splitt hvor enten den ene tinden mangler, eller er bøyd, eller på annet vis åpenbart ikke er så god som ny. Hvis du likevel ender opp med å kjøpe den finner du ofte også ut at fyllemekanismen enten mangler eller har gått fullstendig i oppløsning inne i pennen, og at pennekroppen er full av sprekker, misfarging, misforming eller har andre skavanker.

Så god som ny? I don’t think so! (Se på venstre tind)

OL på Lillehammer-pennesettet

Det er så mange av disse generiske pennesettene. En kulepenn og en fyllepenn i tre, i en gaveboks som også er av tre. Alt inngravert med logoen fra OL på Lillehammer, og man kan kjenne lukten av billige souvenirer, capser, pins og Kristin-og-Håkon-dukker på lang vei. Morsomt nips for samlere, men neppe blant de bedre pennene du får tak i. Det ligger nesten alltid i hvert fall ett slikt sett på Finn.no.

Harley-Davidson-pennen

Harley-Davidson-pennene er det også tydeligvis veldig mange av her i landet, men i motsetning til OL-pennene har faktisk disse rykte på seg for å være ganske bra penner. Og de ser jo unektelig veldig tøffe ut. Jeg skal innrømme at jeg ved flere anledninger har vurdert å slå til på en av disse. De er også lette å finne, og det ligger nesten alltid minst én ute. I skrivende stund er det 54 treff på søkeordet “fyllepenn” på Finn.no, og hele fire av dem er Harley-Davidson-penner.

Harley-Davidson lager mer enn bare motorsykler.

Vintage som ikke er vintage

Her har vi en selger som enten finner en fyllepenn, eller får den i gave, ser at den har en pennesplitt, og dermed umiddelbart identifiserer den som “noe gammelt”. Selv om det er en splitter ny Jinhao X450, Pilot Metropolitan eller lignende, velger de derfor å omtale den som “vintage” når de legger den ut på Finn.

Penneskaftet som blir beskrevet som “fyllepenn”

Det er så mange av disse annonsene at jeg blir nesten sprø! Kall det penneskaft, splittpenn, dyppepenn, hva som helst, men det må da være åpenbart for alle at dette ikke er en fyllepenn? Hvordan fyller du den med blekk!? Men det er kanskje bare pennesnobbete lille meg som synes dette er åpenbart…

Undercover-agenten

En penn av ett merke, i en boks av et annet merke. Den originale eieren hadde to penner av to forskjellige merker. På ett eller annet tidspunkt i løpet av de siste 70 årene har en av disse pennene havnet i feil boks, og arvingene tror de hører sammen. Er det flere enn meg som trodde de kjøpte en Pan-penn i originalboksen bare for å finne ut at det var en Parker-penn i en Pan-boks?

Undercover-agenten: en Parker i forkledning.

Det er alltid gøy å lete etter fyllepenner på Finn.no, og av og til kan man finne skatter til en rimelig penge, men det er ingen garanti for at de som legger ut annonsene vet hva de legger ut. Noen ganger kan man være heldig, og få tak i en Montblanc i god stand til en billig penge, andre ganger ender man opp med en penn det ikke er noe håp for, som selgeren har lagt ut i god tro. 9 av 10 ganger vil en gammel fyllepenn kjøpt på Finn.no eller en annen bruktbutikk ikke fungere som den skal, og må restaureres før den kan brukes, selv om den ser helt fin ut på utsiden. Mitt råd: ikke kjøp din første fyllepenn på Finn.no, og ikke stol på at selgeren har kunnskap om penner.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.