Loading...
Penner ute i verden

Penner ute i verden – Skrue McDucks Aztek A-X

Don Rosa er kanskje mest kjent for sine tegneserier om Skrue McDucks liv og levnet, og diverse eventyr og skattejakter som Skrue, Donald og nevøene drar på, men han tegnet også noen kortere gag-historier om de kjente endene. “Søppel og skatter” fra 2003 er den siste gag-historien han tegnet, og man kan finne den i bok nr. 10 i Don Rosas Hall of Fame. Jeg kommer til å røpe hvordan denne historien slutter i dette innlegget, så hvis du ikke vil vite det bør du slutte å lese nå!

Historien har et enkelt premiss: Donald hjelper Skrue å rydde blant kontorrekvisittene i pengebingen, og Skrue går motvillig med på å kaste noen ting som ikke blir brukt lenger. Rett etter at Donald har vært ute og kastet dette oppdager Skrue at han har kvittet seg med noe som faktisk var verdt en del. Resten av historien tar Donald og Skrue gjennom en desperat jakt etter boksen Donald har kastet, som er borte fra søppelkassen når de kommer ut for å lete etter den.

På slutten av historien, når de har funnet esken, prøver Donald å lure Skrue, ved å selge det han selv tror er den verdifulle gjenstanden i esken – et frimerke. Frimerket viser seg å være fullstendig verdiløst. Det som derimot er verdt mye, og som Skrue naturligvis vet, er en eske med tolv sjeldne fyllepenner.

Pennene blir omtalt som sjeldne Aztek Modell A-X fra 1910, med en verdi på rundt 200.000 kroner pr. stykk. Skrue har for sikkerhets skyld tolv av dem, i originalesken.

Don Rosa er kjent for å gjøre nøye research til historiene sine, og setter sin stolthet i at alle historiske fakta som blir presentert i historiene skal være korrekte. Jeg tviler likevel på at han har gjort research av denne typen til en gag-historie som dette. Pennen i historien likner ikke på noen fyllepenner jeg har sett fra 1910, og så langt jeg har klart å finne ut er det ingen penner som heter “Aztek A-X”.

Parker Awanyu Aztec. Bildet er lånt fra Gopens.com.

Men: i 1911 lanserte Parker en utrolig flott penn de kalte “Awanyu Aztec“. Den ble produsert i fire forskjellige utgaver, men angivelig ikke så veldig mange eksemplarer av hver, og den var ikke produksjon i mer enn rundt fem år. Den gang kostet en slik penn $20. Det høres kanskje ikke så mye ut i dag, men i 1911 var dette mye penger, og gjorde pennen til den dyreste i Parkers katalog. Parker Awanyu Aztec er en ekstremt sjelden og verdifull penn, noe som blir understreket av prisene den går for på auksjoner i dag. I januar 2000 solgte auksjonshuset Bonhams en slik penn for rundt $75 000 (i overkant av 600 000 norske kroner den gang), og i desember 2013 ble en tilsvarende penn lagt ut av det samme auksjonshuset med en estimert pris på mellom $40 000-80 000. Jeg har ikke klart å finne ut hva den til slutt gikk for, men en ekspert skal ha uttalt at en Parker Awanyu Aztec i god stand potensielt kan gå for så mye som $100 000. Med dagens valutakurs er det over en million norske kroner!

Don Rosa var med andre ord inne på noe da han kalte pennen i historien sin for “Aztek”. Skrue McDuck var på høyden av sin karriere i 1911, og reiste verden rundt mens han tjente alle milliardene sine. Det er slett ikke utenkelig at han kan ha møtt en salgsrepresentant for Parker som ga ham en eske med Aztec-penner de slet med å få solgt, og at Skrue bare slengte esken inn i et skap som Donald ryddet i rundt 40 år senere (Don Rosas historier om Skrue og Donald finner sted på 50-tallet).

Donald skjønner at frimerket han hadde funnet fram ikke er verdt noe som helst, og at de tolv sjeldne fyllepennene akkurat har glidd ut av hendene hans.

Kanskje Don Rosa hadde lest et sted om den sjeldne Parkeren som ble solgt på auksjon et par år før han skrev denne historien, og lot seg inspirere av den? Ikke vet jeg, men det er nesten skremmende hvor nært han var hvis han bare hentet navnet på pennen ut av løse lufta.

Tegneseriebildene i dette innlegget er alle fotografert fra Hall of Fame: Don Rosa bok 10.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.