Loading...
Omtaler

Omtale – Pilot Justus 95

Denne omtalen ble opprinnelig publisert på Blekkflekken 17. juni 2018. Ettersom Blekkflekken ikke eksisterer lenger, republiseres den her på Fyllepenna.no.

Tudos lånte meg en Pilot Justus 95 for å skrive om her på Blekkflekken. Det er en interessant penn på mange områder, og den har gitt meg flere positive overraskelser underveis mens jeg har testet den, hvilket egentlig er godt gjort, ettersom forventningene til Pilot-penner i utgangspunktet er skyhøye.

Det første som slo meg da jeg åpnet eska pennen kom i, var størrelsen på den. Den er ganske mye større enn jeg trodde den ville være. Jeg så for meg en penn omtrent på samme størrelse med en Pilot Falcon, men Justus kan faktisk heller sammenlignes med en Custom 823. Jeg er glad i store penner, så for meg var det helt ypperlig. På tross av størrelsen er den ikke spesielt tung. Den er noen få gram lettere enn en Custom 823, og veier omtrent akkurat det samme som en Pilot Metropolitan. Justus oppleves lettere enn den er, og jeg tror nok det skyldes det lette materialet den er laget av. I motsetning til Pilot Falcon, som har helt glatt plast- eller metallkropp, er det faktisk litt tekstur i denne pennen, et litt subtilt mønster som er støpt inn i pennekroppen. Den første assosiasjonen jeg fikk var teksturen man ofte ser i karbonfiber. Det er ikke helt det samme, og Justus er laget i lett plast, men det ligner litt, og det at den ikke er helt glatt gjør pennen veldig god å holde i. 

Splitten er av 14 karat gull, og skriver som en drøm, men det er ikke det som gjør den spesiell. Man kan nemlig skru på forstykket for å justere hvor stiv man vil at splitten skal være. Det er en liten metallplate som sklir ut eller inn og legger seg oppå selve splitten for å stive den av. Ideen er god, og det ser veldig stilig ut med en penn man kan justere på denne måten etter behov. Men hvor godt fungerer det?

Vel… Når plata er helt ut er det fortsatt litt sprett i splitten, men forskjellene på om plata er helt inn eller helt ut er mikroskopiske. Det er en liten forskjell, ja, men det merkes egentlig mest i følelsen det er å skrive med pennen, enn det man faktisk kan se på papiret. Med tanke på at denne funksjonen er hovedsalgsargumentet ved denne pennen, og det som på mange måter gjør den unik, synes jeg forskjellen blir for liten.

Når det er sagt skriver splitten silkemykt! Det er en perfekt balanse mellom mykhet og feedback, og splitten har nydelig linjevariasjon uten at det blir for stivt eller for fleksy (uavhengig av hvilken innstilling du har valgt på pennen). Den legger igjen en forholdsvis tynn strek, og akkurat passe mengde blekk. Du skal rett og slett lete lenge før du finner en bedre balansert penn enn denne når det kommer til splitt og blekkflyt.

Størrelsessammenligning: Pilot Metropolitan, Pilot Falcon, Pilot Custom 823 og Pilot Justus 95.

En annen artig ting med Pilot Justus er omformeren. Den har ikke en skrue som beveger et stempel opp og ned slik man er vant til, men en trykknapp som lager et vakuum og suger opp blekk når man trykker den inn og slipper. Man trykker inn knappen og slipper noen ganger, så er pennen fylt med blekk. Det er enklere og mindre fomlete enn de vanlige omformerne hvor man må skru stempelet opp og ned, og framstår som en mye mer sofistikert måte å fylle pennen på. Den minner litt om gammeldagse knappefyllere, hvor man trykker inn en knapp på enden av penna, som utøver press på en metallfjær som igjen presser inn gummiblæra i pennen slik at det blir et vakuum. I Justusen er det ikke en gummiblære, men et stempel som i samarbeid med en liten gummipropp lager et vakuum inne i omformeren. 

Pros:
Veldig bra, silkemyk splitt!
Fin tekstur på kroppen som ligger godt i hånda
Forholdsvis stor penn, men ikke veldig tung
Bra omformer!

Cons:
Justering av stivheten i splitten burde gitt en større forskjell i strekvariasjon
Litt kjedelig at den kun kommer i svart og gull

Alt i alt er dette en super penn, og prisen på kr. 3.299,- er slett ikke dårlig for en penn av dette kaliberet. Bare ikke forvent de helt store ytterpunktene når du justerer splitten. Du får den ikke hard som en spiker, og du får ikke en full-fleks-penn, men den er helt fantastisk i sjiktet midt imellom der.  

Takk til Tudos for lånet av pennen!

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.