Loading...
Uten kategori

Fyllepennens fremtid

Fyllepennen har vært gjennom litt av en reise de siste hundre årene. Fra å være et redskap som det nærmest var forventet at alle hadde, på lik linje med moderne smarttelefoner, gikk den over til å hovedsaklig brukes i grunnskolen. Deretter begynte samlere og entusiaster å finne fram de gamle pennene etter foreldrene og besteforeldrene sine, og lærte seg å restaurere dem. Fyllepenner hadde i løpet av få tiår gått fra å være allemannseie, til et skoleredskap, til en smal samle-nisje. På nittitallet ble den også et slags moteobjekt, en accessoir, eller et redskap for folk som ønsket å skille seg litt ut.

I dag har den fått en renessanse, og man ser en miks av alle de ulike periodene. Noen bruker den rett og slett som sitt daglige skriveredskap, noen skoler har begynt å bruke fyllepenner igjen, noen samler på penner, enten det er snakk om gamle penner, eller nye spesialutgaver. Andre har dem mest for syns skyld, fordi de synes det er kult, eller fordi de liker den statementen det er å gå rundt med en eksklusiv fyllepenn på innerlomma. På mange måter kan man si at sirkelen er sluttet. Reisen fyllepennene har vært gjennom siden starten av 1900-tallet er fullbyrdet, og alle de ulike epokene har møttes i vår tid. Men hvor går veien videre? Hvilken status vil fyllepennen ha om ti, tjue eller femti år?

Vil det være som i dag, hvor disse redskapene benyttes av en relativt liten, men entusiastisk gruppe mennesker? Vil den forsvinne igjen, og kun overleve som en veldig smal nisje? Eller vil bruken av fyllepenner bare fortsette å vokse? Hva skjer med fyllepennen etter hvert som vi får flere verktøy som klarer å kombinere de beste egenskapene fra digitale og analoge skriveredskaper, slik det norske lesebrettet reMarkable blant annet gjør?

Personlig tror jeg ikke at håndskrift i seg selv kommer til å forsvinne. Ja, håndskriften er truet i dag, men jeg tror den vil svinge tilbake. Etter hvert vil folk se at det er visse fordeler med å skrive ting for hånd som et tastatur ikke kan replikere. Stadig flere forskningsstudier underbygger også dette: man lærer og husker bedre når man skriver for hånd. Teknologien har dessuten kommet såpass langt nå at man begynner å få redskaper som kan lese håndskrift og oversette den til tekst. Dette er en av de store styrkene til produkter som reMarkable. Den er i prinsippet et lese- og skrivebrett hvor man skriver for hånd, men har innebygd programvare som kan oversette håndskriften slik at det du har skrevet lettere kan organiseres, søkes opp, sorteres etc. etterpå. Spørsmålet er bare om denne typen teknologi kan bidra til å dytte fyllepennen tilbake inn i historiebøkene igjen, eller om det kanskje faktisk kan hjelpe fyllepennene opp og fram her i verden, fordi det blir mer fokus på håndskrift igjen.

Jeg tror ikke fyllepennene kommer til å forsvinne med det første, men populariteten vil nok variere også i årene som kommer. De kommer aldri til å få igjen den populariteten de hadde på 30- og 40-tallet, det er jeg sikker på. På den tiden var det ikke så mange andre alternativer, men det er det i dag. Alt som finnes på markedet av kulepenner, rullepenner, filtpenner, tusjer, penseltusjer, gelpenner, i tillegg til de digitale hjelpemidlene som nettbrett, datamaskiner, smarttelefoner og så videre. Det er så mange muligheter der ute nå for å dokumentere ting, at fyllepennene i beste fall bare kan håpe på å få en ørliten del av denne kaka.

Kanskje kan man tenke seg at også fyllepennbransjen vil gjøre forsøk på å tilpasse seg en mer digital verden. Jeg er sikker på at vi i løpet av de neste femti årene vil få teknologi som gjør det mulig å skrive med en faktisk fyllepenn på papir, hvor enten pennen eller papiret på en eller annen måte lager en digital versjon av notatene. Vi har allerede notatbøker og programvare som er laget slik at man kan ta bilde av siden, og organisere det digitalt. Hva om vi etter hvert får en fyllepenn som “gjør opptak” av alt du skriver med den, og umiddelbart oversetter det til tekst som du kan behandle på en datamaskin? Det vil kanskje fjerne noe av sjarmen med fyllepenner, men det hadde også vært veldig praktisk, spesielt i forbindelse med jobb eller skole.

Jeg tror også at etter hvert som det blir flere og flere digitale løsninger, vil folk søke bort fra teknologien, og hige etter det taktile; å kjenne forskjellen på materialene og utformingen av ulike penner, kjenne hvordan splitten føles mot papiret, kjenne lukten av papiret, og oppleve nyansene og flyten i blekket. Skriving for hånd, med penn og blekk, kommer i enda større grad til å bli en rekreasjonsaktivitet. Det er noe håndfast med å gjøre ting på gammelmåten, og mennesker liker å gjøre ting med hendene. Det vil man aldri klare å replikere fullt ut digitalt. Har fyllepennene kommet for å bli? Ja, det tror jeg, men det blir likevel spennende å se utviklingen i årene som kommer.

Hvordan tror du fyllepennen vil utvikle seg i årene som kommer?

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.