Loading...
Uten kategori

Fountain Pen Companion – et nettsted av og for penneentusiaster

Jeg ble i vår en gang tipset om nettstedet Fountainpencompanion.com. Siden er laget av tyskeren Urban Hafner, som selv er penneentusiast. Han ønsket å lage noe som pennemiljøet kunne ha nytte og glede av, og konstruerte en nettportal hvor folk kan ha oversikt over blekkene sine, og fylte penner.

Fountain Pen Companion er foreløpig ganske enkel i sin oppbygning. Man kan legge inn pennene sine i en liste, og blekkene i en annen, og registrere hvilke penner som er fylt med hvilke blekk i hvilken periode. Hovedfokuset her er på blekkene, og blekksamlingen du har lagt inn på siden er offentlig for de andre brukerne. Pennesamlingen er det derimot kun du selv som ser. Grunnen til dette er at mange har ganske store verdier i pennesamlingene sine, og det er kanskje ikke like interessant for alle å blottlegge for hele verden hva de har.

Men man kan ha mye gøy med kun blekkene også. FPC skiller mellom blekkflasker og blekkprøver, og har leaderboards hvor brukerne med flest blekk, flest flasker, og flest prøver er rangert. Personen på toppen av blekkflaske-rangeringen har hele 1160 flasker! Selv befinner jeg meg på en respektabel 77. plass (av 917) på den samme lista, med mine skarve 130 flasker.

Man kan som sagt registrere hvilke penner man har fylt med hvilke blekk til en hver tid. Når man vasker pennen trykker man på “archive”, og da forsvinner den fra Currently Inked-lista. Man kan også få opp en liste over tidligere blekkede penner, og ikke minst hente ut en Excel-fil med alt i. I tillegg kan man registrere alle dager man faktisk har brukt hver enkelt penn, men det krever jo også en ganske konstant oppfølging. Jeg begynte å gjøre dette i sommer, men orket ikke å holde det gående.

Man kan gå inn på profilene til de andre brukerne og se hvilke blekk de har i sine samlinger. På den måten kan man dele en lenke til sin egen profil hvis det er noen som lurer på hvilke blekk man har, for eksempel hvis man har lyst til å foreslå å bytte noen blekkprøver. Det er også laget et Discourse-forum i forbindelse med nettsiden, for de som ønsker å diskutere ting med andre brukere.

Dette er så vidt jeg vet en forholdsvis ny nettside (skjønt jeg er ikke helt sikker på akkurat når den ble lansert). Foreløpig er den veldig enkel, og det er relativt få funksjoner, men det er også et potensiale for mye mer, som kanskje ikke er helt oppfylt enda.

Jeg kunne for eksempel godt ha tenkt meg en mulighet til å legge til andre brukere som venner, og en meldingsfunksjon mellom brukere. Det hadde også vært fint om man kunne bestemme selv om man ville dele pennesamlingen sin eller ikke. Og jeg kunne tenkt meg mer statistikk! Gjerne framstilt med grafer og diagrammer, ikke bare i lister. Kanskje også mulighet til å legge inn mer informasjon om hver penn. Ting som kjøpsdato, pris, verdi, forhandler, og kanskje bilder av den. Dermed kunne Fountan Pen Companion ha vært ikke bare en morsom tracker for blekkbruk, men også en database hvor man har full oversikt over hele samlingen sin, både penner og blekk.

Alt i alt tror jeg dette er et nettsted som kan være veldig nyttig for mange, meg selv inkludert. Hvis man bruker de ulike funksjonene som ligger inne, vil man over tid kunne lage seg en statistikk over hvilke penner og blekk man bruker mest, og hvilke man kanskje aldri bruker. Det er ikke alltid like lett å ha den oversikten i hodet, og mange av oss har vel penner i samlingen vår som vi så og si aldri bruker, uten at vi kanskje tenker så mye over det.

Forhåpentligvis vil det også komme flere funksjoner etter hvert. For sånne som meg, som liker å ha system og tall på ting, er Fountain Pen Companion en glimrende nettside.

Bruker du Fountain Pen Companion? Hva synes du om den?

Print Friendly, PDF & Email
3 comments
 1. Urban Hafner

  Thank you so much for the write-up! I agree with some of the things that are missing (although I must admit that my Swedish is a bit rusty and I might not have gotten it all). There’s unfortunately only so much I can do with my limited amount of time, but I am still actively working on it. Especially the the statistics and graphs are something I want to add at some point.

  BTW, you can make single entries of inks private so that they don’t appear on your public page, but the default is to make them public so it’s probably not the easiest thing to do.

  1. Anders Kristiansen

   Thank you for your comment, Urban! I am impressed that you took the effort to read the article, even if it’s not your language (it’s Norwegian, not Swedish). I totally understand the limitations of administrating a web page by yourself, and I think I speak for everyone when I say that we are already very appreciative of your efforts. Looking forward to seeing what you do with the page in the future 🙂

   I wasn’t aware of the possibility of making inks private, so thanks for that!

   1. Urban Hafner

    Oh yes, I know that it’s Norwegian. Sorry if that wasn’t clear, but the two languages are close enough that knowing one helps a lot with the other (I need to go back to reading Swedish books).

    The whole help system is of course also an issue, as there are now so many features that are hard to understand. Unfortunately building something like that isn’t a lot of fun, so it doesn’t exist, yet. 🤣

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.