Loading...
Blekkomtale

Blekkfang – Platinum Classic Citrus Black

Dypper tærne i (nesten) vannfast hav.

Vannfaste blekk er litt mangelvare hos meg. Litt som en møll trekkes mot lyset, trekkes jeg oftest mot fargerike blekk med store fargevariasjoner – og vannfaste blekk er ofte mer “fornuftige” i fargen. Det eneste andre vannfaste blekket jeg har er faktisk Noodler’s Heart of Darkness.

Men Platinum Classic er en serie med jerngallusblekk som altså er vannfaste. Som alle jerngallusblekk etser de på metallet i pennene etter en tid, og selv om moderne jerngallusblekk visstnok er ikke like etsende som blekket i de gamle oppskriftene, er det likevel best å ikke la dem ligge for lenge med blekkrester i.

Flaskene inneholder 60 ml og har en liten plastinnsats som visstnok skal lette fyllingen etter hvert som flaska blir tømt. Foreløpig synes jeg den har vært mer i veien enn til nytte, men jeg har likevel ikke tatt meg bryet med å fjerne den.

Platinum Citrus Black er som sagt et jerngallusblekk, og av den grunn mørkner det en god del når det tørker. Rett ut av pennen er det nesten uleselig, og ligner mer på neongul markeringstusj, men tørker fort til en interessant mørk, grønn-gul-brun farge. Fargevariasjonene er veldig fine, særlig i våte, brede splitter. Blekket er også ganske tørt, og passer av den grunn også best i våte splitter.

Blekket bruker ganske lang tid på å tørke – 30-35 sekunder på Rhodia-papiret. Som bildet under viser, er blekket også bare nesten vannfast: Det gule i blekket trekkes ut når det får vann på seg og det blir litt blekere i fargen. Teksten forblir ellers fullt ut lesbar.

Som bildene av Moleskine-notatboka viser, fjærer det ikke utover i porøst papir, men blør derimot litt gjennom til baksida.

Moleskine-papir. Forside…
…og bakside.

Platinum Classic Citrus Black er det første og hittil eneste jerngallusblekket jeg har kjøpt. I tillegg til Citrus Black, kommer serien i 5 andre “Black”-farger: Forest, Khaki, Lavender, Cassis og Sepia Black. Jeg kjøpte mitt hos Tudos for en tid tilbake (299 for 60 ml), men i skrivende stund har de bare Khaki på lager.

Liv Mogstad Strickert er fast skribent på Fyllepenna.no, og skriver blekkomtaler (stort sett) annenhver torsdag.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.