Loading...
Blekkomtale

Blekkfang – Herbin Lie de Thé

Flere nyanser av brunt.

Herbins Lie de Thé har lenge stått på lista mi over blekk som “må prøves”, og jeg har hatt den lille (utrolig søte!) 10 ml flaska i skuffa mi ei stund.

På hjemmesida til J. Herbin står forklaringer på alle blekknavna i La Perle des Encres-serien. Lie de thé (Brown tea) blir omtalt som “a subtle brown with soft shades whose name symbolizes the tea from Orient”. Blekket kommer i flasker på 10, 30 og 100ml, eller som korte standardpatroner.

Blekket har en varm, gyllenbrun farge, med store fargevariasjoner – fra lys gulbrun til nesten svart i våte felter. Fargen er forholdsvis diskret, og jeg synes den kan funke fint til kontorbruk. Blekket flyter godt i alle pennene, og virker ganske vått. Det har ikke noe skinn. Middels tørketid, 15-20 sekunder. Det virker lett å vaske ut av pennene etter bruk.

Lie de Thé på Tomoe River, Pelikan M400 B.

Ved bruk av våt splitt i kombinasjon med papir som er svært lite absorberende, kom de fine fargenyansene til sin rett – som på bildet over.

Lie de Thé på Rhodia-papir, Pilot VP M.

Til anna fyllepennvennlig papir som er mer absorberende enn Tomoe River, funka det bedre å bruke en litt tørrere splitt for å få fram det samme fine fargespillet.

På porøst og «ikke-fyllepennvennlig» papir, som f.eks. Moleskine-notatbok, ble fargen lysere og litt mer ensfarga. Her blødde det også gjennom i alle splittene, og fjæra litt utover (noe det ikke gjør på bedre egna papir).

Blekket er ikke vannfast, men en annen omtale jeg leste påpekte at Lie de Thé var overraskende vannbestandig. Dette fikk jeg lyst til å teste selv, og skylte hele arket under rennende vann i ca. 20 sekunder før jeg tørka over det med tørkepapir. Som vi ser på bildet under forsvant de fine gylne fargetonene, men den grå-brune teksten som ble igjen var fint lesbar.

Jeg bruker ikke brune blekk så veldig ofte, men det er fristende å kjøpe ei større flaske av Lie de Thé. Kombinasjonen av fine fargevariasjoner og god vannbestandighet gjør det til et både spennende og brukervennlig blekk.

Liv Mogstad Strickert er fast skribent på Fyllepenna.no, og skriver blekkomtaler annenhver torsdag.

Print Friendly, PDF & Email
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.